Hlavní obsah

Australská církev přiznala 620 případů zneužívání dětí kněžími

Sexuální zneužití více než 600 dětí svými kněžími přiznala římskokatolická církev v australském státě Viktorie. Uvedené případy se podle BBC staly během posledních 80 let. Podle skupin, které vyšetřování těchto případů vyvolaly, se však skutečný počet obětí jen v samotném státě Viktorie blíží spíše číslu 10 000.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většina z doložených 620 případů se podle církve odehrála mezi šedesátými a osmdesátými lety minulého století. Vyšetřováno je nadále 45 dalších podezření na zneužívání. Melbournský arcibiskup Denis Hart označil podle BBC uvedený počet případů za "strašný a ostudný".

V oficiálním prohlášení dále prohlásil, že je důležité neskrývat "strašlivé případy zneužívání, které se staly ve Viktorii nebo kdekoliv jinde". Uvedl také, že se církev snaží obětem pedofilů pomoci a také vyšetřit rozsah církevní zodpovědnosti v konkrétních případech, zvláště za posledních 16 let. Chce také zavést preventivní opatření, aby k takovým případům již nedocházelo.

Papež Benedikt XVI. se s některými z australských obětí setkal během své návštěvy Austrálie v červenci 2008 a veřejně se jim za prožité zneužívání omluvil.

 Zneužívání dětí kněžími římskokatolické církve se stalo velkým tématem posledních let nejen v Austrálii, ale také v řadě evropských států a v Severní i Jižní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám