Hlavní obsah

Nechtěné čínské děvčátko našli v popelnici s proříznutým hrdlem

Novinky, fia

V nemocnici ve městě An-šan na severovýchodě Číny bojuje o život novorozená dívka, která byla nalezena v igelitovém pytli mezi odpadky s proříznutým hrdlem, informoval britský server Daily Mail. Dítě, které bylo ještě spojené s placentou, objevil muž, který v popelnici hledal recyklovatelné odpadky. Panuje obava, že je děvčátko další obětí čínské politiky jednoho dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Místní občané zděšení nálezem zavolali policii a záchranáře, kteří děvčátko vzali do nemocnice. Je v kritickém stavu. Podle svědků holčička dýchala sama. Z rány jí crčela krev, která ji celou zmáčela.

Lékaři jí na operačním sále prořízlý krk zašili, rána byla přitom tak hluboká, že zasáhla průdušnici. Podle lékařů stačil jen milimetr navíc a dívka, která se narodila předčasně ve 32. až 34. týdnu těhotenství, by okamžitě zemřela. Po zotavení bude putovat do dětského domova.

Oběť politiky jednoho dítěte?

Jednou z verzí, proč dítě potkal tak brutální osud, je souvislost s čínskou politikou jednoho dítěte. Tomu by odpovídalo i pohlaví dítěte. Rodiče, kterým je bez sankcí povoleno přivést na svět jen jedno dítě, preferují chlapce. Vraždy nechtěných dětí tak nejsou výjimečné na čínském venkově, ve městech k nim ale dochází zřídkakdy.

Čína, která má v současnosti 1,34 miliardy obyvatel, kontroluje porodnost často surovými metodami. Za druhé „nepovolené“ dítě se platí pokuta 40 000 jüanů (128 000 Kč). Nejen v Číně, ale i na Západě vyvolaly zděšení nedávné případy, kdy úřady donutily matky k potratu v sedmém a v osmém měsíci těhotenství. Ženám bylo vyplaceno odškodné za nepřijatelný postup úřadů.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao ovšem loni prohlásil, že politika jednoho dítěte, nastolená v roce 1979, zůstane nadále v platnosti vzhledem k omezeným prostředkům vlády na sociální služby a vzhledem k nedostatku přírodních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám