Hlavní obsah

V KLDR začínají mohutné oslavy 100. výročí narození Kim Ir-sena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V Severní Koreji v neděli začínají oslavy stého výročí narození zakladatele tohoto komunistického státu Kim Ir-sena. Ten je oficiálně označován za věčného prezidenta Korejské lidově demokratické republiky, přestože zemřel už před 18 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy 100. výročí narození Kim Ir-sena v KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Za účasti disciplinovaných miliónů lidí se očekávají hromadné oslavy, při nichž bude kladen důraz na "úspěchy" totalitního zřízení.

Foto: ČTK/AP

Foto: ČTK/AP

Kim Ir-sen byl jedním z nejdéle vládnoucích diktátorů na světě, KLDR vedl pevnou rukou bezmála půlstoletí, od roku 1948 do roku 1994. Vytvořil přitom kolem sebe kult osobnosti, který nemá obdoby nikde na světě. Kimova pojednání a portréty nesmí chybět v žádné domácnosti, škole, knihovně, úřadu či firmě.

Foto: ČTK/AP

Vůdce KLDR Kim Čong-un při oslavách

První projev Kim Čong-una

Při té příležitosti současný severokorejský vůdce Kim Čong-un v neděli vůbec poprvé od nástupu do úřadu veřejně promluvil. Na vojenské přehlídce v hlavním městě Pchjongjangu také KLDR představila údajně novou raketu, jež má být dalším doplňkem severokorejského arzenálu. Ten spolu s vývojem jaderných zbraní a celkovou nevypočitatelností místního režimu značně zneklidňuje mezinárodní společenství.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Mladý Kim před zaplněným hlavním náměstím v Pchjongjangu hovořil před desítkami tisíc lidí o odkazu svého děda a vyzval k náporu na "konečné vítězství".

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un s naducanými tvářemi, který pro oslavy zvolil černou barvu oblečení, četl projev monotónně z papíru na hlavním náměstí v Pchjongjangu, kde v pečlivě secvičeném průvodu pod jarním sluncem pochodovaly řady vojáků a námořníků.

Foto: ČTK/AP

Po projevu se Kim Čong-un uvolnil, usmíval se a žertoval s generály na pódiu, před nímž defilovaly severokorejské rakety jako připomínka toho, že navzdory pátečnímu selhání vypuštěné rakety má pořád KLDR k dispozici značnou vojenskou sílu. Podle analytiků jak Kimův projev, tak vojenská přehlídka dokládají, že se i nový severokorejský vůdce hodlá držet politiky "armáda na prvním místě".

Foto: ČTK/AP

Foto: David Guttenfelder, ČTK/AP

Foto: ČTK/AP

Foto: ČTK/AP

Foto: Bobby Yip, Reuters

Foto: Bobby Yip, Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám