Hlavní obsah

Zmatené kazašské střelkyni zahráli omylem "hymnu" z filmu Borat

Kuvajt/Astana

Za pobuřující skandál mezinárodních rozměrů v pátek kazašská agentura Tengrinews označila incident na Velké ceně ve sportovní střelbě v Kuvajtu. Při předávání medaile kazašské sportovkyni, doprovázeném státní hymnou, organizátoři omylem pustili do tlampačů píseň z parodického filmu britského komika Sachi Barona Cohena Borat. Film v Kazachstánu považují za brutální útok na kazašskou národní hrdost.

BEZ KOMENTÁŘE: Sportovkyni zahráli místo kazašské hymny Boratovu parodii

 
Článek

Satirický snímek z roku 2006 vyobrazil Kazachstán jako zaostalou, nedemokratickou zemi plnou středověkých přežitků, v níž je oblíbeným místním nápojem fermentovaná koňská moč, kde letadla řídí jednoocí piloti a homosexuálové musejí nosit modré klobouky. Součástí filmu je i fiktivní kazašská hymna, v níž se pěje o "šlechetných kazašských prostitutkách". Právě tímto popěvkem vzdali kuvajtští činovníci hold vítězné kazašské střelkyni.

Na kazašském ministerstvu zahraničí vyvolal incident poprask, uvádí místní tisk. Úřady trvají na oficiální omluvě.

Sportovci trpěli až do konce

Parodickou "hymnu" organizátoři odehráli celou, shromáždění kazašští sportovci museli ceremoniál protrpět až do konce. Dopis kazašské delegace s ostrou stížností zůstal bez odpovědi. Ještě před ceremoniálem údajně vedení kazašské výpravy zjišťovalo, zda mají organizátoři státní hymnu k dispozici. Byli ujištěni, že ano. Později vyšlo najevo, že si popěvek zkopírovali z internetu.

Mluvčí kazašského ministerstva zahraničí z odpovědnosti za incident obvinil Mezinárodní střeleckou federaci. Grand Prix probíhá pod záštitou kuvajtského emíra šajcha Sabaha Ahmada Džábira Sabaha.

Cohenův film Borat se po celém světě stal kasovním trhákem, vydělal 260 miliónů dolarů. V řadě muslimských zemí, včetně Kuvajtu, je snímek zakázán. Zájem o Kazachstán se po uvedení filmu ale paradoxně zvýšil, podle tamních cestovních kanceláří se počet zájemců o návštěvu této středoasijské země zvýšil pětinásobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám