Hlavní obsah

Shell se přiznal k obří ropné katastrofě v Nigérii, byla velká jako u Exxon Valdez

Novinky,
Londýn

Ropná společnost Shell přiznala odpovědnost za dvě ropné katastrofy v nigerijském Ogonilandu, kam v roce 2008 uniklo tolik ropy jako z tankeru Exxon Valdez, který zničil pobřeží Aljašky. Shell také vyplatí odškodné rybářům žijícím v oblasti, uvedl list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Lidé Bodo z Nigérie protestují proti postupu Shellu.

Článek

Podle expertů byly úniky ropy v roce 2008 mimořádně velké a srovnatelné s únikem ropy z poškozeného tankeru Exxon Valdez v roce 1989. Z něj uniklo 40 miliónů litrů ropy. Shell dosud připouštěl jen únik 160 000 litrů.

Ropa podle expertů unikla z ropovodu. V roce 2008 dvakrát praskl ropovod Bodo Bonny, jímž denně protéká 120 000 barelů ropy. Zničeno bylo 20 kilometrů čtverečných ramen v deltě Nigeru.

Zástupce komunity 69 000 lidí žijících v oblasti uvedl, že bude žádat adekvátní odškodnění. „Byl to jeden z nejničivějších úniků ropy, který svět kdy viděl a byl takřka nezaznamenaný, dokud jsme nedostali radu přenést případ proti Shellu do Británie,“ řekl Martyn Day.

Uvedl, že žádá 100 miliónů dolarů na vyčištění oblasti od uniklé ropy. Pak bude požadovat odškodnění za zničení půdy a nakonec odškodnění jednotlivých postižených rodin. V oblasti žijí lidé kmene Bodo, kteří se věnují rybolovu.

Shell nabídl pytle s rýží a fazole

Shell původně nabídl obyvatelům 3500 liber, padesát pytlů rýže a padesát pytlů fazolí, cukr, olej a rajská jablíčka.

Ropovod byl po protestech obyvatel, kteří se obávali znečištění, v roce 1994 uzavřen, ale pak byl jeho provoz obnoven. Osm vůdců vzpoury proti ropovodu bylo popraveno. Byl mezi nimi i spisovatel Ken Saro-Wira.

Shell bude tento týden čelit i kritice OSN kvůli ničení delty Nigeru. Od roku 1989 tam došlo k 7000 únikům ropy. Podle Amnesty International do delty uniklo celkem 13 miliónů barelů ropy, což je dvakrát více než loni z vrtu Macondo do Mexického zálivu.

Foto: Profimedia.cz

Ropná skvrna v Mexickém zálivu po havárii plošiny Deepwater Horizon. Surovina na záběrech má šedou barvu od světlejší po tmavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám