Hlavní obsah

Somálští vojáci vycvičení Američany nedostali žold, tak utíkají k povstalcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Somálští vojáci vycvičení americkou armádou dezertují a přidávají se k radikálnímu povstaleckému muslimskému hnutí Šabáb, proti němuž měli bojovat a které naopak posílili. Důvodem je skutečnost, že nedostali slíbený žold.

Článek

Spojené státy daly 6,8 miliónu dolarů (131 miliónů korun) na výcvik dvou tisíc somálských vojáků v sousedním Džibutsku a Ugandě. Cílem bylo posílit bojeschopnost slabé somálské armády, aby byla schopna čelit postupujícím islámským radikálům. V současné době ovládá jen pár kontrolních stanovišť v hlavním městě Mogadišu.

Vojáci měli dostávat plat 100 dolarů měsíčně, několik stovek mužů vycvičených v Džibutsku ale dezertovalo, když jim nebyly peníze vypláceny.

Podle jednoho z důstojníků somálské armády se někteří muži vrátili k civilnímu životu, někteří - není známo kolik - se ale přidali k rebelům.

Příští měsíc má být přitom spuštěn společný program USA a Evropské unie, jehož cílem je posílit somálskou armádu.

Povstalci ze Šabábu, který je napojen na al-Káidu, jsou na postupu a v posledních dnech se už dostali do oblasti, kterou ovládají somálští piráti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám