Hlavní obsah

Orangutani si umí vyrobit hudební nástroj kvůli komunikaci

Novinky, pst

Orangutani, kteří jsou podobně jako další primáti často mylně považováni za opice, znovu překvapili vědce tím, že mají schopnosti, které se dlouhou považovaly za výlučně lidské. Nejnověji se ukázalo, že divocí bornejští orangutani používají listy k vyluzování hvizdů.

Článek

Nástroje neumí používat v přírodě mnoho živočichů. Orangutaní hvízdání na listy je pak prvním případem používání nástroje ke komunikaci. Zvířata se běžně varují vlastními skřeky, orangutani však utrhnou, upraví a použijí list k vyloudění speciálních zvuků, aby varovali ostatní před nebezpečím.

Podle vědců jde o projev primitivní kultury. Primáti používají nástroje k shromažďování potravy a nově i ke komunikaci - tedy k šíření určité informace. U divokých bornejských orangutanů byla zaznamenána varování před hadem, leopardem, tygrem nebo člověkem. Varovný signál vyluzují třemi různými způsoby - jen rty, s použitím ruky a nakonec i s použitím listu.

Když výzkumníci v terénu poprvé zaznamenali používání listů, nebyli si úplně jistí, k čemu listy slouží. Nahrávky ale ukázaly, že s použitím listů varovný zvuk zesílil a také změnil frekvenci. Podle vědců může zvuk - s pomocí listu silnější a nižší - mást predátory, kteří mohou získat dojem, že narazili na větší a silnější zvíře.

Především v přirozeném prostředí, kde orangutani žijí, tedy v husté džungli, nemohou šelmy vidět potencionální kořist přímo a orientují se podle sluchu. Menší a mladší orangutani tak o sobě vydávají matoucí informaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám