Hlavní obsah

Světu hrozí do roku 2030 nedostatek potravin, vody a energie, varuje vědec

Novinky, pst
Londýn

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie. Profesor toto varování podle listu Guardian přednesl na konferenci o Udržitelném rozvoji ve Spojeném království.

Článek

“Dokonalá bouře”, jak Beddington nazývá souběh krizí způsobených nedostatkem potravin, vody a energií, povede k vyvolání rozsáhlých nepokojů, které se budou šířit dál s tím, jak budou lidé utíkat z nejhůře postižených oblastí.

“Pokud to nezačneme řešit, budeme čelit rozsáhlé destabilizaci a nepokojům i problémům s migrací v mezinárodním měřítku,” tvrdí Benddington.

Svět má omezené zásoby potravin

První projevy naznačeného scénáře zažil svět už loni, kdy s nárůstem cen ropy a zvýšenou poptávkou po biopalivech vzrostla cena potravin. Nedostatek základních obilovin následně vedl v některých rozvojových zemích k nepokojům hladovějícího obyvatelstva.

Beddignton upozorňuje, že potravinové zásoby na celém světě jsou poměrně nízké - kolem 14 procent celoroční spotřeby - a potravinová krize může kdykoli propuknout i kvůli mimořádnému suchu nebo záplavám v některých oblastech, což znovu povede ke zvýšení cen potravin.

“Naše zásoby potravin jsou na nejnižší úrovni za posledních 50 let a v roce 2030 budeme potřebovat o 50 procent více potravin, o 50 procent více energie a o 30 procent více pitné vody,” tvrdí profesor.

Nedostatky potravin, vody a energie jsou přitom jako spojené nádoby a navzájem spolu úzce svázány. “Nemůžete řešit jedno bez druhého. Musíme se na ně dívat současně,” zdůraznil Beddigton, který se zabývá aplikovanou populační biologií na londýnské Imperial College.

Nedostatky potravin, vody a energie jsou přitom jako spojené nádoby a navzájem spolu úzce svázány. “Nemůžete řešit jedno bez druhého. Musíme se na ně dívat současně,” zdůraznil Beddigton, který se zabývá aplikovanou populační biologií na londýnské Imperial College.

Naše zásoby potravin jsou na nejnižší úrovni za posledních 50 let a v roce 2030 budeme potřebovat o 50 procent více potravin, o 50 procent více energie a o 30 procent více pitné vody.
profesor John Beddington

Řešení může přinést technologický pokrok a koordinace hospodaření se zdroji

Beddigtonovy prognózy připomínají malthuziánské teorie o tom, že populační růst vede k válkám, protože narazí na limity produkce potravin. Nicméně velkou neznámou v podobných modelech hraje technologický pokrok a jeho aplikace. Podobně ropná krize, nebo jen navýšení cen vede k hledání alternativních zdrojů energií a využívaní úspornějších technologií.

Navíc Beddington počítá se tím, že se do roku 2030 zvýší počet lidí na Zemi na devět miliard ze současných šesti. Ani to nemusí být pravda.

Beddington kromě varování nabízí světovým politiků doporučení, jak se “dokonalé bouři “ vyhnout. Řešení podle něj spočívá v mezinárodní koordinaci hospodaření s vodou, energetické bezpečnosti a vytvoření větších zásob potravin.

Podle řady odborníků se však dá takových kroků dosáhnout jen stěží. List Independent uvádí, že energetická bezpečnost je založená mimo jiné i na větším využití jaderných elektráren nebo geneticky upravených plodin. Takový způsob řešení může být však politicky neprůchodný, protože jaderná energetika i genové manipulace mají řadu kritiků.

Reklama

Související články

Ceny rýže lámou rekordy, svět se obává hladu

Ceny rýže, která je pro polovinu světa hlavním zdrojem obživy, letos prudce rostou a řada zemí se začíná obávat hladových bouří. OSN nynější potravinovou krizi...

Výběr článků

Načítám