Hlavní obsah

Ukrajina brání v činnosti přednímu televiznímu moderátorovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské úřady zrušily známému televiznímu moderátorovi s kanadským pasem Savikovi Šusterovi pracovní povolení, které mu samy před dvěma týdny prodloužily. Oznámila to v úterý agentura Interfax-Ukrajina. Šuster vedl kritické diskusní pořady. Novináře se zastali ukrajinský prezident Petro Porošenko a kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Foto: Petr Horník

Savik Šuster při moderování svého pořadu

Článek

Ukrajinské úřady to udělaly, protože mají pochyby o mezerách v Šusterově životopise a v placení daní.

Rusky hovořící moderátor litevského původu Savik Šuster, patřící k nejlepším v zemi, tento krok objasňuje přecitlivělostí režimu vůči kritice. Tvrdí, že se nevzdá a že se ho Kyjev nezbaví tak snadno jako před dvanácti lety Moskva.

„Budu pracovat i bez pracovního povolení. Nezbaví se mne jen tak lehce,” řekl Šuster podle listu Ukrajinska pravda a dodal, že se bojí, aby se jeho případ nestal příkladem pro umlčení dalších kritiků ukrajinského vedení.

„Režim nesnáší kritiku”

„Problém tkví v tom, že tento režim, jak se ukazuje, absolutně nesnáší žádnou kritiku na svou adresu. K nám (do Šusterova pořadu) přicházejí lidé, kteří ustavičně kritizují. Úřady tak neustále válčí se zrcadlem, až se rozhodly, že zrcadlo rozbijí,” prohlásil moderátor a připomněl, že stejné útrapy prožil i v Rusku, odkud však musel hned odcestovat, protože mu úřady odebraly i povolení k pobytu.

Na Ukrajině nyní působí v roli autora a moderátora diskusního pořadu Šuster-Live vysílaného soukromou televizí 3S.tv. Na Ukrajině dosud povolení k trvalému pobytu má - a pokud mu odeberou i to, bude mít právo pobývat v zemi vždy 90 dnů.

Varoval nicméně, že jeho případné vyhoštění by odstrašilo zahraniční investory. Domnívá se, že se jej úřady chtěly schválně zbavit před velikonočními a květnovými svátky, aby na něj lidé zapomněli, až se po svátcích zase vrátí ke všední realitě.

Šustera  podpořil prezident

Jakmile se případ zveřejnil, moderátor se dočkal podpory z nejvyšších míst. "Svoboda slova je jedním z největších výdobytků Ukrajiny a je úhelným kamenem demokracie. Jako garant ústavy jsem bránil a budu bránit svobodu slova," napsal prezident Petro Porošenko na sociální síti a vybídl úřady, aby "incident s novinářem Savikem Šusterem vyřídily co nejdříve".

"Považuji to, co dělají se Savikem Šusterem za - mírně řečeno - nesprávné," prohlásil kyjevský starosta Vitalij Kličko a nabídl moderátorovi, že jeho talk-show bude vysílat i televize patřící hlavnímu městu.

Zasloužilý novinář

Šuster měl v letech 2001 až 2004 populární pořad o svobodě slova v ruské televizi NTV, kam zval i opoziční politiky, než nové vedení stanice program zrušilo. Dříve Šuster vedl moskevskou redakci americké rozhlasové stanice Svoboda, se kterou se rozešel právě kvůli práci v televizi NTV.

Rodák z Vilniusu, původním jménem Ševelis Šusteris, emigroval v roce 1971 s rodiči přes Izrael do Kanady. Na Ukrajině v roce 2012 získal titul „zasloužilého novináře” za komentování sportovních přenosů z olympiády v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám