Hlavní obsah

Ukrajina zakázala promítat všechny ruské filmy vytvořené po anexi Krymu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal ve čtvrtek zákon zakazující uvádět na Ukrajině ruské filmy, které vznikly od roku 2014 dále. Současně se nesmějí uvádět všechny ruské filmy natočené po roce 1991, které oslavují činnost ruských úřadů, uvedla agentura AP. Šéf ruské sněmovny zákaz přirovnal k nacistické praxi.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Ze zákazu plyne, že se na Ukrajině nesmějí promítat žádné nové filmy a televizní seriály natočené po 1. lednu 2014 a zřejmě ani populární ruské detektivky.

V zákonu je Rusko přímo zmiňováno jako stát – agresor.

Zákaz se týká všech filmů vzniklých v roce 2014 a později, ačkoli Krym byl anektován až 19. března a neoznačené ruské jednotky působily na poloostrově od 23. února.

Nový seznam zakázaných titulů zatím není známý. Zákaz schválil už 29. března parlament hlasy 237 poslanců z 351 přítomných. Začne platit po zveřejnění dodatku zákona o kinematografii.

I filmy pro děti

Je to další rozšíření už panujícího zákazu uvádět některé ruské filmy. Na seznamu jich bylo 160, přičemž u některých to vyvolávalo rozpaky, protože šlo i o seriál o tělocvikáři nebo o animované filmy pro děti o vlacích.

Národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání přitom chtěla v dubnu zvážit zařazení některých filmů na seznam a obrátila se kvůli tomu na ministerstvo kultury.

Mezi zakázanými snímky byly i filmy z dob SSSR jako Moskva slzám nevěří nebo Garáž, uvedl ruský server Lenta.

Ruská tvorba dosud dominovala ukrajinskému televiznímu vysílání a různé ruské seriály včetně detektivních byly velmi oblíbené.

Pobouřené Rusko

„Patrně stačí počkat, až na náměstích hlavního města Ukrajiny a v dalších městech začnou pálit zakázané knihy. Tehdy nastane naprostá shoda s (nacistickou) třetí říší,” řekl o zákazu agentuře TASS předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin.

Vybídl ruské televize, aby naopak víc vysílaly filmy natočené podle předloh ukrajinských autorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám