Hlavní obsah

Polky se masově bouří proti chystanému absolutnímu zákazu potratů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce lidí, především žen, protestovaly v sobotu ve Varšavě, Vratislavi, Poznani i v dalších polských městech proti připravovanému zákonu úplně zakazujícímu přerušení těhotenství v Polsku.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Protesty proti zákazu potratů

Článek

„Katoličtí biskupové, jejichž požadavek podporuje vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, nás chtějí vrátit do doby temna," upozornila na demonstraci před Sejmem známá polská herečka Ewa Skibińská.

„Věci u nás zašly příliš daleko. Už od roku 1993 nemají ženy v Polsku v případě nechtěného těhotenství právo rozhodovat samy za sebe. Jsou ponižované, pokud se domáhají provedení legálních potratů v případě, že jejich život byl ohrožen, byly znásilněné nebo jejich plod byl geneticky poškozen, " uvedla Ewa Malkiewiczová z Vratislavi.

„Podle chystaného zákona by měl v Polsku platit absolutní zákaz interrupcí, což je nejen ve světě ojedinělé, ale i vůči ženám podlé a hanebné,” dodala.

„Místo ukončení platnosti jednoho z nejpřísnějších zákonů na světě nám chystají totální zákaz potratů, dokonce pod hrozbou až pětiletého vězení. Tomu už není možné nečinně přihlížet, musíme se postavit na odpor, " uvedla aktivistka ženského hnutí Natalia Kwasnická.

Hrozí návrat do středověku

„Pokud PiS, které má v parlamentu většinu, schválí zákon o úplném zákazu potratů, vrátí tím Polsko do středověku," varoval v sobotním deníku Fakt gynekolog Janusz Rudszinski, který už delší dobu působí na klinice v německém městě Prenzlau, vzdáleném 50 kilometrů od Štětína.

Pokud Polsko úplně zakáže potraty, bude to mít podle Rudzinského vliv na zvýšení počtu ilegálních potratů v zemi. „Zároveň to ohrozí životy mnoha žen a konečný ​​efekt nového zákona bude přesně opačný, než si myslí ti, co ho chtějí za každou cenu zavést,” zdůraznil.

Podle odhadů ženských hnutí ročně přeruší těhotenství 150 tisíc až 200 tisíc Polek. Protože legální potraty jsou v současnosti v zemi téměř nemožné, Polky podle listu Fakt svá nechtěná těhotenství přerušují hlavně na klinikách v Německu, Česku, Slovensku, Rakousku a Nizozemsku.

Anketa

Má mít každá žena právo rozhodnout se sama o tom, zda porodí dítě, či zda podstoupí interrupci?
Ano, má
92,4 %
Ne, nemá
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7196 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám