Hlavní obsah

Cameron připustil, že měl akcie v offshoreové firmě svého otce

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek připustil, že s manželkou vlastnil akcie v offshoreové společnosti jeho zesnulého otce, jehož jméno se objevilo v Panamských dokumentech o uživatelích daňových rájů. Podle BBC ale zdůraznil, že všechny akcie prodal v roce 2010. Již dříve prohlásil, že on, jeho manželka ani děti žádné akcie ani majetek ve firmách v daňových rájích v současnosti nevlastní.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

"Se (ženou) Samanthou jsme vlastnili 5000 akcií v Blairmore Investment Trust, které jsme prodali v roce 2010 za asi 30 tisíc liber (milión korun)," upřesnil premiér v rozhovoru se zpravodajskou stanicí ITV News. Řekl, že "nemá co skrývat". Zdůraznil, že zaplatil v Británii veškeré daně ze zisku, který měl z prodeje těchto akcií společnosti Blairmore Holdings, kterou otec kdysi zřídil. Dodal, že již zesnulý otec nic špatného neudělal a že je na něj hrdý.

Cameronův zesnulý otec Ian řídil podle dokumentů, které unikly z právní firmy Mossack Fonseca, investiční fond se sídlem na Bahamách. Zisky z tohoto fondu nebyly po 30 let daněny v Británii kvůli složitému mechanismu, na němž se podílela Mossack Fonseca sídlící v Panamě.

Britská média však už v pondělí upozornila, že Cameron starší se tímto jednáním ničeho nezákonného nedopustil. Cameron ale začal kvůli otcovi čelit otázkám ohledně svého možného zapojení v daňových rájích.

Anthony Wells, ředitel ústavu ústavu YouGov, prohlásil, že sama kauza Panamských dokumentů nemusí Camerona poškodit, odvádí nicméně pozornost konzervativců před místními volbami plánovanými na příští měsíc a před chystaným červnovým referendem o členství Británie v Evropské unii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám