Hlavní obsah

Migrantů v Řecku není 25 tisíc, ale čtyřikrát tolik, tvrdí list. Atény už je vracejí do Turecka

Atény
Aktualizováno

Řecká policie a agentura pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex začnou od pondělka po stovkách vracet do Turecka nezákonné přistěhovalce. Informovala o tom v neděli řecká média s odvoláním řecké ministerstvo pro ochranu občanů. Deník Kathimerini svém webu večer uvedl, že úřady neoficiálně odhadují počet uvízlých uprchlíků a migrantů na řeckém území na 110 000 místo původně uváděných 25 000.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Člun s migranty v Egejském moři

Článek

Opatření se dotknou migrantů z takzvaných bezpečných zemí, což jsou prakticky všechny africké a asijské státy kromě Sýrie a Iráku, kde zuří rozsáhlejší ozbrojené konflikty.

První skupinu 308 přistěhovalců, jejichž státní příslušnost nebyla prozrazena, převeze řecká policie v průběhu pondělí a úterý k pozemní řecko-turecké hranici na řece Evros. Tam je předá tureckým úřadům, aby se mohli vrátit do zemí původu, sdělily shodně list Ethnos nebo televizní stanice Skai a Mega.

Bude se i zatýkat

Řecké úřady zároveň daly najevo, že začnou zatýkat všechny cizince přítomné na řeckém území, na které se nevztahuje právo na azyl, a obratem je budou vyhošťovat ze země. Konkrétně se to má týkat i občanů zemí, jako jsou Bangladéš nebo Pákistán.

Zadržovat a vracet do Turecka by měli takzvané ekonomické migranty také pracovníci Frontexu operující na řecko-turecké námořní hranici, kterou denně proplouvají tisíce uprchlíků s cílem dostat se na východořecké ostrovy.

Atény si doposud stěžovaly, že procedura vracení migrantů vázla na neochotě Turecka v tomto ohledu spolupracovat.

Zoufalé Řecko by mohlo hrozit vetováním v EU

Podle listu Kathimerini hromadění uprchlíků a migrantů v zemi po prudkém omezení propustnosti makedonsko-řecké hranice, přes kterou běženci směřovali dál na sever do centra Evropy, dostává vládu v Aténách do zoufalé situace. Až se za týden bude konat mimořádný summit Evropské unie a Turecka věnovaný migrační krizi, hodlá podle deníku premiér Alexis Tsipras urgovat, aby se znovu otevřela takzvaná balkánská trasa pro uprchlíky.

Hrozit přitom chce tím, že bude vetovat všechna rozhodnutí v EU, která vyžadují jednomyslný souhlas všech členských zemí. Odhaduje se, že do léta by mohl jinak počet uprchlíků v zemi vzrůst na 200 000.

Podle statistik řeckého ministerstva vnitra přišlo loni do Řecka přes 911 000 uprchlíků. Z toho 55 procent bylo ze Sýrie a 10 procent z Iráku, tedy ze zemí, jejichž občané mají právo na udělení azylu. Avizovaná repatriační opatření se i při stoprocentní účinnosti teoreticky dotknou nanejvýš třetiny lidí, vesměs připlouvajících z Turecka do Řecka.

Makedonie pootevřela hranice

Makedonie v neděli pozdě večer opět otevřela hranice s Řeckem, aby umožnila projít uprchlíky ze Sýrie a Iráku. Překročit hranici ale bude moci nanejvýš 400 lidí, upozornily řecké sdělovací prostředky. Konečný počet bude podle makedonských úřadů ale znám až podle toho, zda Srbsko uvolní hranici pro přechod stejného počtu osob z Makedonie.

Asi 300 uprchlíků předtím dočasně zablokovalo železniční trať na řecko-makedonské hranici, aby tak protestovalo proti tomu, že nejsou pouštěni dál. U hraničního přechodu Idomeni na řecké straně vzrostl počet čekajících běženců na více než 7000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám