Hlavní obsah

Po brexitu by mohl přijít czexit, píše evropský tisk

Londýn/Paříž/Bělehrad

S kampaní o vystoupení Británie z Evropské unie přichází debata o možné „výstupní” epidemii, která se začne šířit Unií. Evropský tisk ve středu reagoval na úterní výrok českého premiéra Bohuslava Sobotky o tom, že debatu o vystoupení lze očekávat v budoucnu také v Česku, jestliže se Británie rozhodne z Unie vystoupit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Britský premiér David Cameron při nedávné návštěvě Prahy s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou

Článek

Pro českou verzi se proto v médiích již začal používat pojem czexit po vzoru výrazu brexit používaného pro případné vystoupení Británie.

Výsledek červnového referenda, v němž se Britové vysloví k setrvání v Unii, ovlivní nejen členské země, ale i ty, které o členství teprve usilují.

Srbsko: Do EU ano, ale zas takový sen už to není

Srbský premiér Aleksandar Vučić řekl, že členství v Unii už pro balkánské státy není "tak velkým snem jako dřív". Přístupové rozhovory se Srbskem byly zahájeny loni, Bělehrad považuje za možný termín vstupu rok 2020.

„Unie ztrácí kouzelnou sílu. Ano, chceme se k ní připojit, ale není to už ten velký sen, jako tomu bylo v minulosti. Když lidé vidí, že v Británii si přeje z Unie vystoupit nejméně 50 procent občanů, veřejnost to ovlivní,” řekl Vučić. Kromě Srbska o členství stojí Černá Hora, Kosovo, Bosna a Hercegovina, Albánie, Turecko a Makedonie.

Srbský list Blic ve středečním článku s názvem Česko by mohlo vystoupit z EU, když to učiní Británie, píše srbsky o czexitu.

Lavina referend rozbije Unii na kusy

Britský The Daily Telegraph si všímá loňského průzkumu, podle něhož tři pětiny Čechů nejsou spokojeny s členstvím v EU a 62 procent by jich v případném referendu hlasovalo proti členství v EU. List také píše, že kvůli brexitu, migrační krizi i kvůli problémům eura bude letošní rok v Bruselu rušný a začíná být jasné, že plně federalizovaná Evropa je nedosažitelná. Panují obavy, že britský premiér David Cameron vypsáním referenda spouští lavinu referend, k nimž se uchýlí další politici, aby vytěžili z Bruselu speciální podmínky, což Unii rozbije na kusy.

Francouzský deník Les Echos píše, že je paradoxem, že se chce cestou Británie vydat právě Česká republika, která byla mezi hlavními oponenty ustupování Cameronovi v protiimigračních opatřeních. List připomíná, že ČR spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem rozhodně odmítá evropskou strategii v imigrační krizi, nechce uprchlíkům otevřít dveře a to živí protiunijní nálady.

Anketa

Hlasovali byste v případném referendu pro vystoupení ČR z Evropské unie?
Ano
74,5 %
Ne
25,5 %
Celkem hlasovalo 23255 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Britský premiér David Cameron

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám