Hlavní obsah

Počet uprchlíků se v Německu zvýšil o 440 %, jejich kriminalita o 79 %

Berlín

Počet trestných činů, které mají na svědomí běženci, se vloni v Německu zvýšil o 79 procent, uvedl ve své zprávě spolkový kriminální úřad (BKA). V poměru k počtu migrantů, kteří do země dorazili, není nárůst kriminality ovšem nijak dramatický a nečekaný v poměru k přílivu běženců. Počet uprchlíků se v Německu zvýšil o 440 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na konci prosince loňského roku činil počet trestných činů 208 344 případů, což je o 92 tisíc případů více než v roce 2014. V procentuálním přepočtu to je zvýšení o 79 procent, uvádějí kriminalisté. Pracují ovšem s daty ze 13 z celkového počtu 16 spolkových zemí Německa.

Podle BKA není křivka nárůstu kriminality příliš vyrovnaná. Nárůst počtu trestných činů spáchaných uprchlíky zaznamenávali především v prvním pololetí. Ve druhé polovině roku, kdy imigrační vlna výrazně zesílila, se počet měsíčně spáchaných trestných činů už nezvyšoval.

Nejvíce je krádeží

Nejvíce z celkového počtu trestných činů migrantů činí krádeže (33 procent). Na konci roku kriminalisté evidovali 85 035 případů, což je ve srovnání s rokem předchozím dvojnásobek (44 793).

Na druhém místě jsou delikty týkající se padělání a falšování dokumentů (32 procent). Vloni kriminalisté evidovali 52 167 případů. Na dalším místě jsou případy ilegálních příchodů, bylo jich 28 712.

Závažné trestné činy, kam patří ublížení na zdraví, přepadení, loupeže, vydírání či omezování osobní svobody, mají migranti na svědomí v 18 procentech. Kriminalisté na konci loňského roku evidovali 36 010 případů. Ve srovnání s předchozím rokem je to dvojnásobek (18 678 případů).

Sexuálních deliktů méně 

Podíl sexuálních deliktů je podle úřadu pod jedním procentem. Kriminalisté evidují 1688 případů, z toho bylo 458 případů znásilnění. Sexuálních delikty, které se staly během silvestrovské noci, se stále ještě vyšetřují, a proto nejsou součástí této statistiky.

Kriminalisté upozorňují, že uprchlíci z válečných oblastí příliš trestných činů nepáchají. Podíl Syřanů, Afghánců a Iráčanů na trestné činnosti je nízký. Nejvíce jich mají na svědomí žadatelé o azyl z Balkánu, Eritreje a Nigérie.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám