Hlavní obsah

Unie dala Řecku tříměsíční ultimátum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Státy Evropské unie daly Řecku v pátek ultimátum, musí do tří měsíců odstranit nedostatky v ochraně hranic a při kontrolách proudu migrantů z Blízkého východu. Jinak bude čelit tomu, že se jeho občané budou podrobovat při vstupu do schengenského prostoru hraničním kontrolám. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na dobře informované zdroje z Bruselu.

Foto: Fotis Plegas G, Reuters

Migranti na řeckém ostrově Lesbos

Článek

Řecko má podle zdroje AFP měsíc „na zavedení akčního plánu na odstranění nedostatků a do tří měsíců by mělo podat zprávu o implementaci (plánu)“. Ministři financí uvedli, že současný stav ohrožuje schengenský prostor.

Pokud Řecko do vypršení ultimáta nebude dostatečně realizovat doporučení Evropské unie, Komise může navrhnout obnovení hraničních kontrol na vnitřních hranicích schengenu. Podle AFP by se jednalo o bezprecedentní opatření.

Hrozí dočasné vyloučení

Atény čelí velkému tlaku ze strany dalších zemí schengenu a řecká média už na konci ledna psala, že by mohlo hrozit Řecku vyloučení ze schengenského prostoru.

EU kritizovala 27. ledna Řecko, že nechrání dobře hranice a vázne výstavba míst pro registraci uprchlíků, tzv. hotspotů. Podle EU Řecko zanedbávalo své povinnosti při ochraně vnější hranice schengenu. Loni do Řecka přišlo na 850 000 migrantů. [celá zpráva]

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis řekl, že Řecko má vážné nedostatky při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru.

Ještě před jednáním Vídeň hrozila Řecku, že by se mohlo uvažovat o jeho dočasném vyloučení ze schengenského prostoru, pokud nebude lépe střežit své hranice. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Příliv nových běženců v Řecku neopadá ani v zimě, naopak. V prvních týdnech nového roku jich meziročně dorazilo desetinásobně více. Řecko, Turecko a Německo se kvůli tomu obrátily na NATO, aby vyslalo do Egejského moře námořní hlídky. Aliance ve čtvrtek rozhodla, že vyhoví a promptně do oblasti pošle lodě, které pomohou v boji proti pašování lidí přes moře. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám