Hlavní obsah

EU v uprchlické krizi selhala, kritizují Lékaři bez hranic

Praha

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontières - MSF) v úterý ostře kritizovala Evropskou unii za její údajné selhání v reakci na humanitární potřeby uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů v Evropě.

Foto: ČTK/AP

Syrští uprchlíci tísnící se na jordánské hranici

Článek

"Nejenže Evropská unie a evropské vlády selhaly v řešení krize, ale také aktivně zhoršily podmínky tisíců zranitelných mužů, žen a dětí. Tím, že se soustředily na politiku odstrašování a že jejich reakce na humanitární potřeby prchajících lidí byla chaotická," uvedl podle české pobočky MSF Brice de le Vingne, ředitel operací Lékařů bez hranic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

MSF zveřejnili zprávu nazvanou Překážky na cestě do Evropy, v níž se zabývají zdravotnickými a humanitárními důsledky údajně restriktivní politiky EU během uprchlické krize v roce 2015.

Ještě nikdy v historii

Dokument podle MSF vznikl na základě svědectví pracovníků organizace, pacientů a lékařských dat sesbíraných v průběhu celého loňského roku. Podrobně prý ukazuje humanitární dopady různých kroků Evropy a popisuje, jak evropské "zdi" přinutily Lékaře bez hranic a další humanitární organizace radikálně zvýšit své aktivity u vstupních míst do Evropy.

Ještě nikdy v historii neměli Lékaři bez hranic v Evropě tolik zdravotnických a humanitárních projektů a pracovníků. Nikdy dříve nemuseli mobilizovat na moři pátrací a záchranné lodě, podotkla MSF.

Související téma:

Foto: , Novinky

"To, že lidé hledají bezpečí a lepší život v Evropě, není nový fenomén," uvedl de le Vingne. "Naopak, je znám mnoho let. Ale na počátku roku 2015, kdy se Středozemní moře proměnilo v masový hrob, jsme dospěli k rozhodnutí, že tomu nemůžeme přihlížet ze břehu. V roce 2016 musí evropské země zvážit, jakou cenu platí lidé za jejich rozhodnutí, musí přijmout zodpovědnost a poučit se ze svých chyb," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlíci do Ruska na kole nepojedou

Ruské úřady povolily Norsku, aby migranty, kteří společnou hranici obou zemí překročili během léta na kole, převezlo zpět autobusy. Původně se norské úřady...

Výběr článků

Načítám