Hlavní obsah

Švýcarsko nechá žadatelům o azyl tisíc franků, zbytek propadá státu

Bern

Postarat se sám o sebe je zásada, kterou razí Švýcarsko v rámci svého migračního zákona. Běženci, kteří v této zemi hledají azyl, si mohou nechat majetek do výše tisíc franků (necelých 25 tisíc korun), vše ostatní musejí v rámci spoluúčasti na své péči odevzdat.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Běženec z Afghánistánu v přístavu na řeckém ostrově Rhodos

Článek

Podle platného zákona se uprchlíci musí podle svých možností podílet na spolufinancování azylového řízení i sociální pomoci. Jakmile získají práci, stát jim strhává deset procent z platu. Srážky trvají maximálně deset let, mohou být i kratší, pokud odvody dosáhnou celkové sumy 15 tisíc franků (370 tisíc korun), uvedla mluvčí úřadu pro migraci Léa Wertheimerová.

Žadatelé o azyl, kteří se rozhodnou Švýcarsko do sedmi měsíců dobrovolně opustit, dostanou odebrané peníze zpět.

V praxi se s uplatněním tohoto zákona setkal jeden Syřan, který prodal dům ve své vlasti, aby měl na cestu do Evropy a na platby převáděčům. Na hranicích se Švýcarskem mu ještě zbývalo v přepočtu asi 50 tisíc korun. „Mohl jsem si nechat tisíc franků, zbytek peněz jsem musel odevzdat. Dostal jsem na to účet," řekl.

Podobný postup brzy čeká i běžence žádající o azyl v Dánsku. Příslušný návrh má v parlamentu dostatečnou podporu. Opatření počítá s tím, že migranti si budou moci ponechat úspory ve výši 10 tisíc dánských korun (36 tisíc korun) a také věci, k nimž mají zvláštní citový vztah, jako jsou například snubní a zásnubní prsteny či rodinné portréty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám