Hlavní obsah

Za provokativní ilustrace sexuálního násilí sklidila německá média ostrou kritiku

Berlín

Dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a týdeník Focus - si vysloužila ostrou kritiku a nařčení ze sexismu a rasismu. Na svých titulních stranách v reakci na silvestrovské sexuální útoky otiskla provokativní ilustrace symbolizující osahávání německých žen přistěhovalci.

Foto: focus.de

Titulní stránka magazínu Focus

Článek

Na titulní straně víkendového vydání Süddeutsche Zeitung se objevila tmavá mužská ruka sahající do rozkroku bílé ženy. V týdeníku Focus se pak objevila fotografie bělošky s černými otisky rukou na nahém těle. Redakce magazínu ji pak doplnila nápisem „Ženy si stěžují“ a „Po sexuálních útocích migrantů: Jsme ještě tolerantní, nebo jsme už slepí?“.

Foto: Süddeutsche Zeitung

Titulní strana víkendového vydání Süddeutsche Zeitung

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obě titulní strany vyvolaly rozhořčené reakce na sociálních sítích.

Zatímco Süddeutsche Zeitung se už na Twitteru omluvil s tím, že ilustrace měla opačný efekt, než redakce zamýšlela, šéfredaktor Focusu Ulrich Reitz vzkázal, že jeho periodikum nic podobného v plánu nemá.

„Zobrazujeme pouze to, co se bohužel také stalo,“ řekl Reitz v rozhovoru pro deník Tagesspiegel a dodal, že ti, kdo obálku považují za rasistickou či sexistickou „mají strach z pravdy“.

Provokativní podle něj není titulní strana aktuálního vydání týdeníku, nýbrž to, co se o silvestrovské noci dělo v Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších městech.

Stížnost k tiskové radě

Zmíněná periodika si vysloužila kritiku mimo jiné proto, že ilustrace, zejména ta s černou rukou v bílém rozkroku, rychle převzali odpůrci imigrace; objevily se mimo jiné na pondělní demonstraci Legidy v Lipsku. [celá zpráva]

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vyobrazení z titulní strany Süddeutsche Zeitung využili stoupenci protiimigračního hnutí Legida na demonstraci v Lipsku.

Předsedkyně německé strany Zelených Simone Peterová už podala stížnost k Německé tisková radě, což je dobrovolný samokontrolní orgán pro tištěná média.

„Dovedete hovořit o sexuálním násilí na ženách, aniž byste je uráželi a podněcovali rasovou nenávist?“ rozhořčovala se Peterová v rozhovoru pro rádio DLF.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Německá tisková rada už dostala na obě zmíněná periodika deset stížností. Podle předsedy rady Lutze Tillmanna se obě vyobrazení dají považovat za sexistická a diskriminační.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám