Hlavní obsah

Zkouškové období britských školáků se přizpůsobí muslimskému ramadánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky tisíc britských žáků a studentů budou muset letos absolvovat klíčové závěrečné zkoušky dříve, než bývá zvykem. Důvodem je rozhodnutí britské Rady pro kvalifikace (Joint Council for Qualifications - JCQ) přizpůsobit harmonogram zkoušek muslimskému měsíci ramadán, který tento rok zasahuje do zkouškového období, napsala britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letošní muslimský postní měsíc ramadán připadá na období od 6. června do 5. července, přičemž zkouškové období u britských studentů trvá od 16. května do 29. června. Podstatnou částí tak zasahuje do období, které patří k jednomu ze základních pilířů islámu.

Rada pro kvalifikace, která organizuje řadu státních zkoušek, proto po konzultacích s představiteli britských muslimských obcí rozhodla, že se letošní zkoušky tomuto svátku přizpůsobí, a to posunutím klíčových zkoušek na začátek oslav. Řada muslimů totiž během ramadánu během denních hodin od úsvitu do večerní modlitby dodržuje přísný půst a jíst může pouze v noci. JCQ tak vyslyšela prosby mnoha vyučujících, podle nichž mohou mít tyto okolnosti na pozornost a výkon muslimských dětí značný vliv.

Zahájení měsíce ramadánu, stejně jako ostatních měsíců islámského kalendáře, podléhá lunárnímu cyklu; kdy nastane, lze proto vypočítat. Tento stav, tedy situace, kdy zasahuje do konání zkoušek v Británii, nenastává proto každý rok.

Hlavní zkoušky na začátku ramadánu

Ředitel JCQ Michael Turner uvedl, že rada posunutí zkoušek konzultuje s představiteli náboženství i školami. Možností však podle něj mnoho není, v časovém rozvrhu zkouškového období se totiž nabízí jen několik variant.

„Tam, kde je to možné, jsou hlavní předměty závěrečné zkoušky (GCSE, General Certificate of Secondary Education - závěrečná zkouška po zakončení základní školy, a tzv. A-level, obdoba maturity, pozn. red.) posouvány na začátek měsíce ramadánu, a to buď na ráno, nebo odpoledne,“ uvedl Turner.

Podle posledního sčítání z roku 2011 žije v Anglii a Walesu 2,71 miliónu muslimů, což je 4,8 procenta populace, napsal server Dailymail. Jedno z 12 školou povinných dětí je muslimského vyznání a třetina všech britských muslimů je ve věku do 15 let. Volání po přizpůsobení rozvrhu zkoušek muslimským dětem se v Británii objevila už minulosti, když měsíc ramadán připadl do zkouškového období. Server listu Telegraph poznamenal, že rada tak byla vystavena jistému tlaku. Podobná opatření, co se týče přizpůsobení zkouškového období v zemi ramadánu, potrvají podle Daily Mailu nejméně pět let.

V souvislosti s opatřením JCQ se objevila také kritika. Ředitel charitativního Křesťanského institutu Colin Hart například namítl, že „nežijeme v Saúdské Arábii, kde je zapotřebí přizpůsobit zkoušky principům práva šaría“. „Je špatné vnucovat harmonogram ramadánu nemuslimským žákům,“ citoval jej Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám