Hlavní obsah

V Německu se hromadí tisíce neúspěšných žadatelů o azyl, kteří odmítají odejít

– Washington

V Německu se podle politiků hromadí tisíce migrantů, kteří sice nedostali azyl, ale domů se jim nechce. Jen za letošních prvních deset měsíců spolkové země deportovaly už téměř 15 tisíc běženců, uvedla v úterý německá Cizinecká policie. Sdělila také, že „dobrovolně odešlo více lidí, než muselo být deportováno“, přesný počet však neuvedla.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za celý loňský rok bylo z Německa deportováno 8557 lidí. Je tedy jasné, že letos bude jejich počet dvojnásobný.

Na fakt, že v Německu zůstávají tisíce uprchlíků bez šance na dlouhodobý legální pobyt a nedaří se je vrátit do země původu, upozorňují politici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zemské organizace Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Severním Porýní-Vestfálsku letos do této nejlidnatější spolkové země přišlo 120 tisíc lidí, kteří azyl nezískají. Do země původu však bylo vráceno jen 6000 z nich.

Podle CDU nemají imigrační úřady dostatečné vybavení, aby mohly ročně vyřešit odsunutí více lidí.

Přišel už milión lidí

Z údajů německého ministerstva vnitra vyplývá, že od začátku roku 2015 bylo v Německu zaregistrováno asi 965 tisíc běženců. Ministr vnitra Thomas de Maiziére však v pondělí upozornil na to, že počet registrací neodpovídá tomu, kolik uprchlíků se v Německu zdržuje.

Část lidí se zaregistrovala několikrát, další Německo opustili a odcestovali do Švédska. Přesný počet běženců, kteří v Německu zůstávají, de Maiziére neuvedl.

Počet uprchlíků přicházejících do Německa se nicméně v posledních třech týdnech výrazně snížil. Zatímco na počátku listopadu do země vstupovalo denně více než 7000 běženců, nyní je to mezi dvěma a třemi tisíci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám