Hlavní obsah

Ransdorf a tři Slováci jsou podle švýcarského práva formálně obviněni

Curych
Aktualizováno

Český europoslanec a tři Slováci zadržení v curyšské bance jsou formálně obviněni. Na rozdíl od té české totiž švýcarská prokuratura zahajuje trestní stíhání v okamžiku, kdy od policie obdrží spis. Tedy nikoliv až poté, co je podezřelému sděleno obvinění, vysvětlila Novinkám mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Žalobci podle mluvčí zastupitelství vedou trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

V úterý dopoledne Bouvardová nejdříve označila pondělní informaci některých slovenských zpravodajských webů, že vůči Ransdorfovi a třem Slovákům bylo vzneseno obvinění, za chybnou, pak se ale ukázalo, že jde o nedorozumění v pojmu „obviněný”.

Půjde Ransdorf před soud?

„Státní zástupce vede ve věci všech čtyř zúčastněných trestní řízení kvůli majetkové trestné činnosti. Jakmile je takový úkon zahájen, jsou podezřelí ve Švýcarsku nazýváni obviněnými. Tři ze čtyř obviněných byli propuštěni, protože nebyly splněny podmínky pro uvalení vazby, na čtvrtého vazba uvalena byla,“ sdělila Novinkám Bouvardová.

„O tom, zda čtveřice stane před soudem, se rozhodne až po skončení vyšetřování, což ale není záležitostí tohoto týdne,” dodala.

Těžko soudit, jak to dopadne

„Po provedeném trestním vyšetřování se řízení buď zastaví (z právních důvodů nebo kvůli tomu, že se podezření nepotvrdilo), nebo se vznese obžaloba u soudu," uvedla v následné komunikaci na vysvětlenou Bouvardová. ”Jak ale probíhající řízení dopadne, nelze v současnosti ještě říci," zdůraznila.

Jeden ze čtyř obviněných v trestním řízení zůstává nadále ve vyšetřovací vazbě. Tu je podle Bouvardové možné ve Švýcarsku povolit na tři měsíce. „Obviněný ale může kdykoli podat žádost o propuštění, o němž pak musí znovu rozhodovat soud," řekla.

Ransdorf na stranickém koberečku

Čtveřici zadržela švýcarská policie v curyšské bance ve čtvrtek a vyslýchala ji kvůli podezření z finančního podvodu. Europoslanec Ransdorf údajně chtěl pouze zprostředkovat komunikaci mezi bankou a jejím klientem V. H., od něhož měl plnou moc. [celá zpráva]

Ransdorf v úterý okolnosti svého zadržení vysvětloval členům vedení KSČM. Na schůzku prý europoslanec přinesl dokumenty, které vyvracejí, že se dopustil trestného činu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ransdorf jde na stranický kobereček

Komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa hned po ránu čeká vysvětlování kauzy, do které se namočil v Curychu. Vedení KSČM chce po něm nejen vysvětlení,...

Výběr článků

Načítám