Hlavní obsah

AP: Iráčtí zpravodajci den před útoky v Paříži varovali koalici

Iráčtí zpravodajci den před atentáty v Paříži varovali koalici států před hrozícími útoky Islámského státu (IS). Zjistila to agentura AP. Nejmenovaný turecký vládní činitel mezitím v neděli agentuře AP sdělil, že turecké úřady zmařily „větší” atentát radikálů plánovaný na pátek v Istanbulu.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Pařížané po celý víkend navštěvují místa pátečních útoků i další památníky obětem, které ve městě vznikly.

Článek

Irácká zpravodajská služba prý poslala hlášení, podle kterého velitel IS abú Bakr Bagdádí nařídil útok na koaliční státy, kteří bojují proti IS v Iráku a v Sýrii, a na Írán a na Rusko. Atentáty se prý měly odehrát "v následujících dnech prostřednictvím bombových útoků, zabíjení nebo braní rukojmí". Žádné konkrétní datum nebo místo v hlášení ale prý není zmíněno.

Francouzský bezpečnostní činitel AP řekl, že francouzští zpravodajci dostávají podobná sdělení "každý den".

Nejmenovaný turecký vládní činitel mezitím agentuře AP sdělil, že turecké úřady zmařily "větší" atentát islamistů plánovaný na pátek v Istanbulu. Ten den večer řádili teroristé v Paříži, kde si útoky vyžádaly podle nejnovější bilance nejméně 132 obětí.

"Domníváme se, že ve stejný den jako v Paříži se chystaly i útoky v Istanbulu...první výsledky našeho vyšetřování naznačují, že jsme zhatili větší útok," uvedl podle agentury AFP nejmenovaný zdroj.

Turecká policie v pátek v Istanbulu vyslýchala pět lidí včetně britského občana, který údajně spolupracoval s britským radikálem známým jako džihádista John. Podle tureckého představitele vstoupila tato pětice podezřelých ze Sýrie do Turecka kvůli útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám