Hlavní obsah

Raději dvojnásobek Syřanů než Východoevropany, nebral si servítky německý starosta

– Duisburg

Sociálnědemokratický starosta německého města Duisburg Sören Link čelí tvrdé kritice po šokujícím kometáři k uprchlíkům. Spolustraníkům ze sociálnědemokratiské SPD řekl, že by raději přijal dvojnásobek Syřanů, kdyby se pak mohl zbavit několika Východoevropanů. Link se podle agentury DPA za svá slova omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Duisburgská čtvrť Marxloh je proslulá vysokou zločinností

Článek

„Rád bych tu měl dvojnásobek Syřanů, kdybych za to mohl dát pryč pár Východoevropanů,” řekl Link podle středečního vydání listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Pro list ale také uvedl: „Je mimo jakékoli pochybnosti, že v Duisburgu vítáme všechny uchazeče o azyl, bez ohledu na to, odkud pocházejí.”

Link se později omluvil a v prohlášení poslaném DPA napsal, že nezvolil správná slova, informovala dnes DPA: „Nechtěl jsem se svým výrokem nikoho osobně dotknout.”

Link vysvětlil, že svým vyjádřením chtěl poukázat na specifické problémy porúrského města: „Na rozdíl od jiných měst tady momentálně žije 12 500 Bulharů a Rumunů, kteří přicházejí v rámci unijního volného pohybu. Většina z nich nemá žádnou práci a kvůli neznalosti němčiny mají jen malou šanci nějakou najít.”

Duisburg se opakovaně ocital na titulních stranách novin kvůli vysoké zločinnosti ve čtvrti Marxloh, na které se podílejí zločinecké gangy z jihovýchodní Evropy a motorkářský gang Black Jackets prodávající drogy.

Pustili se do něj političtí oponenti

Spolková vláda podle Linka musí vědět, že Duisburg má kvůli těmto přistěhovalcům z EU zcela jiné potřeby, jestliže se nyní vede diskuse o celonárodní azylové politice. Ale i další starostové si na jednání stěžovali na nedostatek peněz a zařízení pro uprchlíky.

Vicekancléř a předseda SPD Sigmar Gabriel ale byl jeho prvním vyjádřením zcela konsternován. Do Linka se pustili političtí protivníci. Mluvčí křesťanskodemokratické (CDU) frakce v zemském sněmu Severního Porýní-Vestfálska pro integrační politiku Serap Gülerová vyzvala ministerskou předsedkyni spolkové země Hannelore Kraftovou (SPD), aby se od Linka jasně distancovala. Jeho vyjádření prý opovrhuje lidmi a je nepřijatelné. Kritika přišla také od Zelených a Pirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám