Hlavní obsah

Volný průchod na maďarsko-srbské hranici uzavřen. Ucpal ho vagón s žiletkovým drátem

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Krátce po sedmé hodině večer uzavřelo Maďarsko speciálně upraveným vagónem železniční trať u vesnice Röszke na hranici se Srbskem. Několik hodin před tím místo „ucpal” policejní kordón. Budapešť tak zahradila poslední místo na srbském pomezí, kudy migranti volně přecházeli do Maďarska. Od půlnoci navíc začnou platit tvrdší opatření namířená proti nelegálnímu překračování maďarských hranic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarsko poslalo na hranici se Srbskem vojenské posilyVideo: Reuters

 
Článek

Čelní strana vagónu je opatřena žiletkovým drátem. Po zasunutí po kolejích se na trati u vesnice Röszke spojil s už postavenou bariérou na srbsko-maďarské hranici.

Toto místo bylo doposud největší slabinou 175 kilometrů dlouhé bariéry oddělující oba státy. Denně tudy proudily tisíce migrantů. Jen v neděli zde pomezí překročilo 5809 běženců a v průběhu pondělí toto číslo přesáhlo pět tisíc lidí.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Členové vězeňské služby připevňují na vagón konstrukci, která má po osazení ostnatým drátem zabránit migrantům v pronikání na maďarské území po železniční trati u vesnice Röszke.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Členové vězeňské služby připevňují na vagón konstrukci, která má po osazení ostnatým drátem zabránit migrantům v pronikání na maďarské území po železniční trati u vesnice Röszke.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Členové vězeňské služby připevňují ostnatý drát k nákladnímu vagónu, kterým se maďarské úřady rozhodly ucpat železniční trať u vesnice Röszke na hranici se Srbskem.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Fotografka pořizuje snímek nákladního vagónu osazeného ocelovou konstrukcí s ostnatým drátem, která má zabránit běžencům v pronikání na maďarské území ze Srbska po železniční trati u vesnice Röszke.

Policisté v kordónu, kterým hranici na železniční trati uzavřeli, vysvětlovali přicházejícím migrantům, že dva kilometry od zmíněného místa je legální hraniční přechod.

Server index.hu uvedl, že na srbské straně se začali hromadit uprchlíci, kteří se snaží najít jinou cestu do Maďarska a následně do Evropské unie.

U hranice od pondělka hlídkují na dva tisíce policistů. Vláda na pomezí se Srbskem vyslala i armádu. Na ostrahu hranice nově dohlíží pět tisíc vojáků.

Nad inkriminovaným místem hlídkuje policejní vrtulník. Maďarsko v pondělí zároveň uzavřelo vzdušný prostor do vzdálenosti 20 kilometrů od hranice se Srbskem, právě proto, aby mohlo situaci kontrolovat ze vzduchu. Opatření platí pro lety do výšky 1350 metrů.

Tresty za nelegální přechod hranice

Maďarský parlament také schválil přísnější postihy za nelegální překročení hranice. Pokud ji uprchlíci přejdou a úředně se nezaregistrují, policisté je zadrží a může jim hrozit i vězení. Od úterní půlnoci bude trestným činem i poškození bezpečnostní bariéry na pomezí se Srbskem.

Pachatelům hrozí až tři roky vězení. Budapešť zároveň nově označila Srbsko za bezpečnou zemi, kam se mohou zadržení migranti vracet.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Migranti po překročení srbsko-maďarské hranice u vesnice Röszke

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarští vojáci dohlížejí na průchod migrantů ze Srbska u vesnice Röszke.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Maďarští vojáci na hranici se Srbskem u vesnice Röszke

Za převaděčství může být udělen až dvacetiletý nepodmíněný trest. Žádosti o azyl bude možné podávat přímo na hraničních přechodech. Vybavování žádostí bude zrychlené.

Od úterka také může vláda vyhlásit stav krizové situace způsobené masovou migrací uprchlíků. Policisté a vojáci mohou v případě vlastního ohrožení použít k obraně gumové projektily, slzný plyn a vodní děla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám