Hlavní obsah

Hledač amatér ohlásil nález nacistického podzemního města u Valbřichu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý podzemní komplex, který vybudovali nacisté a který mohl sloužit jako kryt pro tisíce lidí, údajně našel amatérský pátrač u města Valbřich na jihozápadě Polska. Krzysztof Szpakowski na páteční tiskové konferenci sdělil, že objevil dva železniční tunely, které vedou do tohoto podzemního města.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jeden z tunelů komplexu Riese

Článek

Zmíněný komplex je prý propojen i se systémem tunelů vybudovaných za druhé světové války Němci, v nichž se nyní horečně pátrá po údajném vlaku plném zlata nakradeného nacisty. Tuto "zlatou horečku" vyvolala v polovině srpna zpráva, že dva muži lokalizovali legendární pancéřovaný vlak, který údajně zmizel na konci války na cestě z Vratislavi (Wroclaw) do Valbřichu. Údajně mají důkazy, ale k mystické soupravě se zatím nedostala ani armáda.

Podle Szpakowského jeho objev je obřím systémem železničních tunelů, chodeb a krytů vybudovaných nacisty za druhé světové války v Sovích horách u Valbřichu. Je přesvědčen, že tam mohou být nejrůznější technická zařízení a zbraně, ale ne žádný "zlatý vlak".

Foto: Piotr Hawalej, Reuters

Amatérští hledači Piotr Koper (vlevo) a Andreas Richter tvrdí, že objevili nacistický vlak s pokladem.

O pokladech nic neví

"Bylo by ode mne nezodpovědné tvrdit, že jsou tam nějaké poklady. Jako třeba proslulá Jantarová komnata ukradená nacisty v Leningradě (dnes Petrohrad), po níž se pátrá 70 let, nebo vlak se zlatem," prohlásil Szpakowski mimo jiné podle agentury AFP.

"Nacisté v této oblasti vybudovali celé podzemní město na ploše 200 hektarů..., v němž mohli lidé z Hitlerova okolí přežít několik let v případě jaderného útoku," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Našli Poláci u Walbrzychu nacistický poklad?

Našli jsme vlak se zlatým pokladem, oznámili nedávno polští amatérští hledači při nálezu tunelu u Walbrzychu. Prohlášení vyvolalo senzaci. Hovoří se o třech...

Výběr článků

Načítám