Hlavní obsah

Rusko staví u hranice s Ukrajinou základnu pro 3500 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko buduje pouhých 25 kilometrů od hranice s Ukrajinou vojenskou základnu pro několik tisíc vojáků. Kromě ubytoven nebo zbrojních skladů na ní nebude chybět plavecký bazén či kluziště pro armádní příslušníky. Podle agentury Reuters výstavba základny naznačuje, že se Rusko připravuje na dlouhodobou éru napětí na své západní hranici.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

„Staví město pro vojáky,“ řekl reportérovi Reuters jeden z místních obyvatel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stavba začala tento týden vztyčením plotu v kukuřičném poli u vesnice Soloti a vybudováním příjezdové cesty. Reuters upozornil, že už loni v dubnu tam byla armáda velmi aktivní. Tehdy se rozhořel ozbrojený konflikt na Donbasu a u Soloti byla zaznamenána letka bojových vrtulníků Mi-24 a přítomnost vojenských stanů a nákladních vozů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle dokumentů, které zveřejnilo ruské ministerstvo obrany na svých internetových stránkách, má nová základna stát na 300 hektarech mezi obcemi Soloti a Valjuki. Počítá se s devíti kasárenskými bloky pro 3500 vojáků, stejně jako se skladišti raket a zbraní dělostřelectva, přilehlým cvičištěm a nemocnicí. Stejně jako na každé velké základně nebude chybět ani zóna pro trávení volného času. Kromě bazénu nebo ledového hřiště bude vojákům k dispozici třeba hřiště na tenis a badminton.

Výstavba v první fázi má být hotova do konce dubna příštího roku.

Pravděpodobný nepřítel

Velké pole, kde má objekt stát, se nachází v blízkosti železniční trati spojující Soloti s Moskvou, ale i s Luhanskem, jedním z center proruských separatistů na Donbasu. Blíže než do Luhansku je ale odtud do Charkova.

Jak poznamenal Reuters, Rusko odstoupilo od Smlouvy o konvenčních silách v Evropě, takže do pohraničí může volně přesouvat armádní jednotky, zbraně i techniku. Výstavba základny je podle něj výrazem toho, že Moskva neočekává, že by její spory s Kyjevem a NATO jen tak brzy skončily.

Vládní dokumenty hovoří o tom, že základna má sloužit dělostřelectvu a vzdušné obraně. Prý se tam ale má studovat i taktika americké armády, kterou materiály označují jako „pravděpodobného nepřítele“.

Američané pomáhají s výcvikem ukrajinské armády a také se chystají vyslat do Pobaltí a Polska 5000 vojáků kvůli posílení hranic s Ruskem. Polsko očekává rozmístění amerických těžkých zbraní včetně tanků na svém území v polovině příštího roku. [celá zpráva]

Boje na Donbasu po obnovení příměří v posledních dvou týdnech utichly. Zatím se však nepodařilo uzavřít dohodu o stažení zbraní ráže menší 100 mm. Také ve středu však ukrajinská armáda utrpěla jednu další ztrátu. Celkem na východě Ukrajiny od loňského dubna zahynulo už téměř 8000 lidí. Rusko popírá nařčení, že by se jeho armáda do bojů aktivně zapojovala a separatisty podporovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám