Hlavní obsah

Nechávám u sebe přespávat běžence, prozradil německému listu maďarský expremiér

Někdejší maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsány u sebe doma nechává každý den přespat asi desítku běženců. Řekl to německému listu Die Welt. Zároveň kritizoval oficiální přístup konzervativní vlády Viktora Orbána k uprchlické krizi: nynější šéf vlády se podle něj pouze snaží získat z problému politické body.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

Článek

Gyurcsány, který patří k nejzámožnějším Maďarům v zemi, v rozhovoru s Die Welt prohlásil, že běžencům již dříve pomáhal tím, že na nádraží vozil jídlo a vodu. „Pak se moje žena zeptala, s čím je ještě třeba pomoci. Odpověď zněla, že báječné by bylo ubytování," řekl někdejší premiér. ”Měli jsme krátkou rodinnou poradu a dohodli jsme se. Od té doby k sobě zveme osm až deset lidí denně," dodal.

Běženci k Gyurcsányovým přicházejí večer a společně večeří. K dispozici mají koupelnu a okolo půlnoci chodíme všichni spát, popsal Gyurcsány, jak péče vypadá. Dodal, že chce v pomoci pokračovat i tehdy, pokud parlament zpřísní azylové zákony tak, že pomoc běžencům bude nezákonná.

„Když bude ilegální prát uprchlíkům oblečení a poskytnout jim slušnou snídani, tak takové zákony porušovat budu," řekl. Osobně prý ale nevěří, že takovéto zpřísnění zákonů by u veřejnosti nalezlo pochopení.

Gyurcsány: Orbán usiluje o politický zisk

Maďarská vláda podle Gyurcsánye nechápe, co je lidskost. „Musíme se poučit z naší vlastní historie. Když nebudeme pomáhat druhým, kteří se dostali do potíží, kdo pak pomůže nám? Ochrana života musí být nejvyšší prioritou každé vlády," uvedl.

Na dotaz, proč vláda běžencům znemožňuje cestu do západních zemí EU, když sama o uprchlíky nestojí, odpověděl Gyurcsány, že Orbán v krizi usiluje především o politický zisk. „Chce vyhrotit napětí a pak ukázat: ,Jsem premiér a dokážu vás ochránit,'" míní Gyurcsány. Upozornil také, že dosud nepotkal jediného uprchlíka, který by si přál zůstat v Maďarsku.

Orbán ve čtvrtek rozhořčil německé vládní politiky, když označil současnou uprchlickou krizi za problém Německa. Zároveň obvinil unijní představitele, že odmítají dostatečně chránit hranice EU a že nedůrazným přístupem k azylové politice jen další migranty k cestě do Evropy povzbuzují. [celá zpráva]

Maďarsko je jednou z hlavních tranzitních zemí, přes které běženci cestují do bohatších západních států, především do Německa a Skandinávie. Orbánova vláda nechala na jižní hranici se Srbskem postavit plot ve snaze zastavit proud běženců, kterých jen od začátku roku do země přišlo na 150 000. Nově Orbán řekl, že plot může být rozšířen i na hranici s Chorvatskem, pokud tudy budou migranti také přicházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám