Hlavní obsah

Shromáždění v Kostnici připomnělo Husa jako symbol pravdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Hus má pro současnou společnost stále význam jako symbol života v pravdě a dodržování morálních zásad. V pátek večer to v Kostnici na slavnostním výročí k 600. výročí upálení českého kazatele řekli zástupci českého i německého veřejného života. Osobnost mistra Jana Husa podle nich také nesmí sloužit k rozdělování Čechů a Němců.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Zvláštní poštovní obálka s razítkem, které u příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa vydala v Kostnici německá pošta.

Článek

"Český reformátor měl v historii mnoho podob. Každá doba si všímala rozdílných rysů jeho učení a vkládala do něj své vlastní ideály a představy. Tak jsme od 15. do 17. století viděli Husa konfesního, od 19. do začátku 20. století Husa národního a po druhé světové válce Husa sociálního. Všechny tyto jeho podoby přetrvávají do dneška," řekl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

"Hus byl ale především člověkem víry, který si kladl otázky o morálním rozhodování a morálním konání. Usiloval o hledání pravdy v dialogu, protože pravda je víc než moc," zdůraznil Butta.

Podle kardinála Miloslava Vlka je i pro současnou společnost nutné, aby hledala pravdu. "Mám pocit, že téměř nikdo pravdu nehledá, nebo jen málokdo," řekl Vlk. "Nestačí jen hezky mluvit o Husovi a dělat výstavy, je třeba skutečně přijmout hledání pravdy," zdůraznil kardinál.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Zvláštní poštovní obálka s razítkem, které u příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa vydala v Kostnici německá pošta.

„Hus byl zneužíván”

Primátor Kostnice Uli Burchardt podotkl, že skutečný Husův obraz hledá společnost v Česku i v Německu už 600 let a stále se na jednom názoru nesjednotila. "Je ale třeba říct, že člověk, kterého si připomínáme, byl zneužíván ke štvaní Čechů proti Němcům. Je dobře, že už je to minulost a že si jeho památku nyní můžeme připomínat spolu. Že můžeme společně vytvářet svou budoucnost," řekl Burchardt.

Slavnostního aktu se v Kostnici zúčastnili i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská nebo rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Večerní akcí provázelo vystoupení kostnického pěveckého sboru, který přednesl úryvky z historické mše na počest Jana Husa. Její autor je neznámý, spekuluje se však, že ji složil Čech. Nalezena byla v pražských archivech.

Slavnostní večer v historické budově Kostnického koncilu zahájil vrcholnou část letošních připomínek 600. výročí Husova upálení. V sobotu budou pokračovat odhalením sochy, která připomíná osud českého kněze, a položením věnce u Husova kamene, který je na údajném místě Husova upálení. V pondělí, v den výročí Husovy smrti vzpomínkové akce uzavře ekumenická bohoslužba na Husovu počest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám