Hlavní obsah

Mezinárodní lodě zachránily ve Středozemním moři 2500 běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské, německé, maltské a irské lodě zachránily v sobotu ze Středozemního moře 2500 uprchlíků, kteří se snažili dostat z Afriky k evropským břehům. Celkem evropské lodi zasahovaly u pobřeží Libye nejméně patnáctkrát. Počet zachráněných uprchlíků zřejmě není konečný, protože některé akce ještě neskončily.

Foto: Francesco Malavolta, ČTK/AP

Mezinárodní síly zachránily ve Středozemním moři tisíce běženců.

Článek

Například italská vojenská loď Driade vzala na palubu 560 migrantů včetně žen a dětí poté, co se jejich plavidlo dostalo do potíží. Asi 50 kilometrů od libyjského pobřeží zasahovala i irská loď LÉ Eithne, která nyní veze do bezpečí 310 běženců. Do záchranných akcí se zapojila britská válečná loď HMS Bulwark.

Podle páteční zprávy UNHCR se do konce letošního května přes Středozemní moře přeplavilo na 90 tisíc uprchlíků. Většina z nich skončila v Itálii (46 500) a v Řecku (42 tisíc), mnohem menší počty běženců směřovaly do Španělska (920) a na Maltu (91). Kolem 1850 lidí přišlo během plavby do Evropy o život nebo patří mezi pohřešované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám