Hlavní obsah

Británie může odstoupit od Evropské úmluvy o lidských právech, hrozí Cameron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie by mohla odstoupit od Evropské úmluvy o lidských právech, pokud se nezmění způsob, jakým se tento dokument uplatňuje v praxi, prohlásil ve středu premiér David Cameron. Naráží na praxi, kdy se cizinci s neregulérním pobytem odvolávají na úmluvou garantované právo na respektování rodinného života, aby se vyhnuli deportaci z Británie.

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

"Dáváme jasně najevo, co chceme - a to jsou britští soudci rozhodující u britských soudů," uvedl Cameron. Tvrdí, že konzervativci neplánují odstoupit od Evropské úmluvy o lidských právech, ale upozornil, že není nic, co by neudělal, aby dosáhl toho, co jeho země potřebuje.

Kritici, mezi nimiž jsou i vysoce postavení členové Konzervativní strany, upozorňují, že odstoupení Británie od úmluvy by oslabilo lidská práva ve všech 47 signatářských zemích. Obávají se, že vlády různých zemí budou mít pocit, že tento dokument mohou ignorovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Snaha omezit vliv Evropského soudu pro lidská práva na Británii je součástí Cameronových plánů na změnu vztahů Londýna s evropskými institucemi, připomínají politologové.

Premiér slíbil, že do konce roku 2017 vypíše referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Evropský soud pro lidská práva není součástí Evropské unie, působí při Radě Evropy.

Británie Evropskou úmluvu o lidských právech ratifikovala v roce 1951. Konzervativci slibují, že ji nahradí Britskou listinou svobod, detaily k tomu ale ještě nezveřejnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám