Hlavní obsah

Evropa se musí změnit, požaduje britský premiér Cameron

Londýn

Reformě Evropské unie byl v noci na úterý věnován rozhovor britského premiéra Davida Camerona se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ten naznačil ochotu nalézt pro Británii spravedlivé řešení.

Britský premiér David Cameron

Článek

Cameron pozval bruselského hosta k pozdní večeři, při níž zopakoval přesvědčení, že Evropa se musí změnit, aby lépe plnila představy britských voličů. Novinářům to po skončení rozhovorů oznámila mluvčí britské vlády.

Juncker podle mluvčí uvedl, že chce nalézt „řešení pro Británii spravedlivé” a je ochoten tomu napomoci. „Premiér Cameron zdůraznil, že lidé v Británii nejsou s nynější stavem spokojeni a věří, že Evropa potřebuje změnu,” uvedla. Oba státníci se shodli, že k nalezení východiska bude zapotřebí další jednání.

Cameron před nedávnými volbami slíbil, že s Bruselem dohodne nový formát britské účasti na fungování Evropské unie a do konce roku 2017 vypíše referendum o britském členství. Svou cestu za reformou zahájil minulý týden na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize.

Tento týden se vydá do pěti evropských metropolí, aby o svých záměrech vyjednával. Navštíví Dánsko, Nizozemsko, Francii, Polsko a Německo. Podle agentury Reuters hodlá do červnového summitu Evropské rady osobně jednat i s vůdci všech ostatních 22 států EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám