Hlavní obsah

U Sevilly se zřítil vojenský airbus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu po poledni havaroval ve Španělsku nedaleko Sevilly vojenský Airbus A400M. Letoun spadl krátce po startu poblíž továrny na limonády. Těsně před nehodou prý posádka hlásila poruchu. Záchranné složky zvýšily počet obětí ze tří na čtyři.

Foto: Profimedia.cz

Letoun se zřítil krátce po startu, chvíli před tím posádka hlásila problémy kontrolních systémů.

Článek

Podle místních médií dala posádka těsně před pádem signál, že má problémy s ovládacími systémy. Stroj měl být podle prvotních zjištění určen pro turecké letectvo.

Foto: Profimedia.cz

Nehoda vojenského airbusu

Server SkyNews s odvoláním na španělského premiéra Maria Rajoye uvedl, že na palubě bylo sedm členů posádky, všichni Španělé.

Foto: Miguel Angel Morenatti, ČTK/AP

Záchranáři na místě neštěstí

Podle španělského listu El Pais, který se odkazuje na policejní zdroje, byly dvě osoby převezeny ve vážném stavu do nemocnice. Čtyři lidé zemřeli. Všichni měli být zaměstnanci Airbusu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Trosky Airbusu A400M nedaleko Sevilly

Premiér, který je v sobotu na návštěvě ostrova Tenerife, již vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Obrovská oblaka hustého černého kouře byla vidět na kilometry daleko. Na místě zasahují hasiči.

Foto: Profimedia.cz

Letoun se zřítil krátce po startu, chvíli před tím posádka hlásila problémy kontrolních systémů.

Kvůli pádu letadla je uzavřeno nedaleké mezinárodní letiště San Pablo v Seville a všechny lety byly odkloněny do Malagy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stejný typ letadla Airbus A400M v březnu testovala německá armádaVideo: Reuters

V továrně společnosti Airbus v Seville probíhá finální montáž strojů Airbus A400M. Ty by měly do budoucna nahradit zastaralé C-130 Hercules. Španělská média informují, že se mohlo jednat o testovací let nového stroje.

Airbus A400M

Vojenský transportní letoun Airbus A400M se používá od roku 2009. Výrobcem je společnost Airbus Military. Letoun dlouhý 45 metrů uveze až 37 tun nákladu.

Maximální dolet je dle užitečného nákladu 3300 až 8700 kilometrů. Operační výška činí až 12 kilometrů, nejvyšší rychlost 560 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám