Hlavní obsah

Na Ukrajině byl zavražděn proruský novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Prominentní ukrajinský novinář Oles Buzyna, známý svými proruskými názory, byl ve čtvrtek zavražděn v hlavním městě Kyjevě. Z jedoucího auta ho zastřelili maskovaní muži, zřejmě nájemní vrazi. Vražda se udála jen den poté, co zemřel další politik z okolí bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Také Olega Kalašnikova našli zastřeleného.

Foto: ČTK/AP

Oles Buzyna

Článek

„Právě na Dehtarivské ulici u domu č.p. 58 z tmavošedého vozu Ford Focus byl zastřelen smutně proslulý novinář Oles Buzyna. Poznávací značky auta byly lotyšské anebo běloruské. Určitě nebyly ukrajinské," uvedl poradce ministra vnitra, poslanec Anton Heraščenko.

Pětačtyřicetiletý Buzyna byl podle novinářky kyjevské televize Chrystyny Bondarenkové zastřelen přímo před svým domovem. „Sousedi slyšeli čtyři výstřely," napsala na Twitteru.

Buzyna donedávna zastával funkci šéfredaktora listu Segodňa, patřícího do mediální říše nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova.

Možná likvidují svědky Antimajdanu, tvrdí vnitro

O den dříve byl v Kyjevě zavražděn známý proruský politik Kalašnikov. Smrt způsobilo střelné zranění. [celá zpráva]

Za několik málo měsíců je to už osmá veřejná osoba z okolí exprezidenta Janukovyče, která zemřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janukovyčův spojenec Kalašnikov byl zastřelenVideo: Reuters

Prezident Petro Porošenko nařídil „rychlé a transparentní” vyšetření obou nových zločinů, které označil za „úmyslnou provokaci” a které „hrají do karet nepřátelům”.

Heraščenko vyslovil v obou případech podezření, že novinář a bývalý poslanec byli odklizeni jako možní svědci ze zákulisí hnutí Antimajdan, které se stavělo proti prozápadním demonstracím v Kyjevě. Ty nakonec loni v únoru vedly k pádu proruského prezidenta Janukovyče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám