Hlavní obsah

Děti dostaly příušnice navzdory očkování

– Bratislava
Právo, ivi

V Banskobystrickém kraji dostalo v poslední době příušnice osm dětí navzdory tomu, že byly očkovány. Slovenští lékaři vidí příčinu v nevhodné očkovací látce.

Několik dětí na Slovensku dostalo příušnice, i když proti nim byly očkoványVideo: TV Markíza

 
Článek

„Celkově je v kraji evidovaných osm případů, z toho tří děvčat a pěti chlapců. Všichni byli očkováni a dvě osoby byly i přeočkované,“ uvedla pro televizi Markíza Lenka Skalická, mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví Slovenské republiky.

Na Slovensku je očkování proti příušnicím (ve slovenštině známým také pod názvem mumps) povinné. Očkování dětí by mělo zajistit doživotní imunitu. Jenže tyto děti příušnice dostaly a lékaři si lámou hlavu, jak je to možné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Domnívám se, že jde o ne zcela účinnou vakcínu,“ uvedl pediatr Svetozár Dluholucký. „Pokud se vakcína přehřeje, není skladovaná v ledničce nebo naopak zamrzne, ty viry to prostě nevydrží,“ dodává.

Druhou možností je, že vir příušnic už zmutoval a vakcína, která se dětem podávala, obsahuje jeho původní verzi.

Nemoc se přenáší kýcháním, kašláním a slinami. Onemocnět mohou i dospělí. U příušnic se objevuje otok, teploty a bolesti končetin. Nemoc může způsobit zánět mozkových blan, poškození sluchu a u chlapců neplodnost. Příušnice je potřeba vyležet a nemocného izolovat.

Očkování dětí proti příušnicím je povinné i v České republice. Očkování se podává jako trojvakcína ještě i proti spalničkám a zarděnkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám