Hlavní obsah

Irsko omylem legalizovalo extázi, ketamin a lysohlávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

V Irsku je od úterního rána nejméně do středeční půlnoci legálních několik drog včetně extáze a lysohlávek. Ústavní soud shledal jako neústavní novelizovanou část zákona o zneužívání drog. Až večer se narychlo sešel parlament a začal projednávat zákon, který je opět zakáže. Ten ale vstoupí v platnost nejdříve od středeční půlnoci.

Foto: Profimedia.cz

Irský ministr zdravotnictví Leo Varadkar

Článek

Zrušením druhého odstavce ze zákazu vypadla kromě extáze a lysohlávky také řada syntetických drog, jako je mefedrin a ketamin, což je veterinární anestetikum vyvolávající halucinace. Nadále zůstávají nelegální drogy uvedené v jiných odstavcích, jako je konopí, heroin nebo kokain.

Ministr zdravotnictví Leo Varadkar ve vyjádření pro list The Journal upozornil, že zrušení platnosti odstavce neznamená, že by se tyto látky mohly volně prodávat, aniž by však řekl, z čeho zákaz prodeje vyvozuje: „Prodej, dodávky, export a import těchto látek zůstávají nelegální i dnes.“ V každém případě je však nyní možné tyto drogy vlastnit a užívat.

Snaha rozšířit seznam zakázaných látek

Část stávajícího protidrogového zákona z roku 1977 shledali v úterý ráno tři soudci dovolacího soud jako neplatnou, protože její poslední rozšíření neprojednal parlament. Do druhého odstavce byla na základě rozhodnutí irského ministerstva zdravotnictví nedávno zařazena i látka 4-MEC, která je chemicky podobná mefedronu známému jako mňau mňau, a kathinonu, což je látka z přírodní drogy kat. Doporučila to loni Světová zdravotnická organizace.

Ve druhém odstavci jsou ale dále uvedeny drogy extáze, benzodiazepiny a různé syntetické drogy prodávané v obdobě Amsterdam Shopů, jimž se občas přezdívá koupelnové sole, jako je nafyron.

Podle listu The Journal ale ze zákona vypadly i MDMA a ketamin či halucinogenní houby.

Ministr se hájí

Varadkar hájil i postup vlády, která zřetelně zaspala: „Nemohli jsme v žádném případě vědět, jak soud rozhodne, ale byli jsme připraveni na tuto možnost. Nouzová legislativa, kterou zavádíme, povede ke statu quo ante a k opětovné kontrole nad všemi drogami, které jsme kontrolovali před verdiktem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám