Hlavní obsah

Výbuch metanu v doněckém dole má 33 obětí

Doněck
Aktualizováno

Při středečním výbuchu v uhelném dole nedaleko východoukrajinského Doněcku zemřelo 33 horníků. Podle agentury Interfax to oznámily místní úřady. Důl je na okraji Doněcku, tedy na území ovládaném separatisty. V době neštěstí se tam nebojovalo. Ukrajinští záchranáři se ale k místu údajně vůbec nedostali.

Foto: ČTK/AP

Horník před záchrannými vozy u dolu Zasjaďko

Článek

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na schůzi vlády oznámil, že úřady vyslaly na pomoc zavaleným horníkům šedesátku záchranářů, povstalci je ale prý na místo neštěstí nepustili.

Záchranářský štáb povstalců oznámil, že návrhy Kyjeva projednává.

Vůdce doněckých vzbouřenců Denis Pušilin ruské agentuře TASS řekl, že Kyjev žádnou pomoc doněckým záchranářům nenabídl: „Nikdo se na nás oficiálně neobrátil, ani my sami jsme o pomoc nežádali.” Bude-li prý zapotřebí, poprosí separatisté o pomoc Rusko.

Informace o počtu mrtvých se během dne rozcházely. Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman v Kyjevě oznámil, že zemřelo 32 lidí, a poslanci je uctili minutou ticha. Pak ale své tvrzení o počtu obětí odvolal.

Podle mluvčí separatistického ministerstva Juliany Bědilové bylo v době exploze v podzemí 230 horníků, z nichž 157 se dostalo na povrch. V místě výbuchu jich bylo 33. Podle úřadů tak všichni zemřeli.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Horníci přicházejí pomáhat po výbuchu v dole Zasjaďko

Foto: Baz Ratner, Reuters

Brána do dolu Zasjaďko

„Na šachtě bylo v době exploze 47 horníků. Na povrch jsme dostali jednoho mrtvého a ještě pět zraněných, z nichž se tři nacházejí v těžkém stavu. Se zbylými horníky nemáme kontakt. Jsou pod zemí, v hloubce 200 metrů,” uvedla hlava doněcké Kyjevské čtvrti Ivan Prichoďko.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Příbuzní horníků před dole Zasjaďko

Šéf nezávislých hornických oborů Mihajlo Volyncev řekl Ukrajinské pravdě, že k výbuchu došlo v 5.20 ráno místního času.

Důl byl otevřen koncem 50. let minulého století. V minulých letech provoz postihlo několik velkých havárií, při nichž za posledních 15 let přišlo o život celkem přes 240 lidí. Největší z nich se stala v listopadu roku 2007, kdy při sérii explozí zemřelo 101 horníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám