Hlavní obsah

Bojuji za svou vlast, říká Slovák válčící za separatisty v Doněcku

Právo, ivi

„Jsou mi blízké zájmy slovanství, hodnot a tradicí rodiny. Všechno, co EU potírá a popírá v základech,“ řekl serveru Aktuality.sk absolvent církevní školy v Bratislavě Martin Keprta (26), který bojuje na straně proruských separatistů v Doněcku.

Foto: ČTK/AP

Povstalečtí bojovníci na rozstříleném doněckém letišti. Archivní snímek

Článek

Na Slovensku se živil jako programátor. Třikrát se hlásil do řad slovenské armády, ale pro astma ho nevzali. Nyní už čtyři měsíce bojuje u Doněcku.

Keprta má hodnost nadporučíka a jako tzv. starší inspektor má pod sebou asi 35 lidí.

„Dostávám žold šest tisíc hřiven (necelých 5200 korun při aktuálním kurzu). Z toho dvě tisícovky odvádím na jednotku,“ vysvětlil. Keprta před časem utrpěl průstřel čelisti. „Do dvou měsíců bych mohl být opět bojeschopný,“ dodal.

V mírová jednání nevěří. „Naším cílem je Novorusko. Uznání Doněcké nezávislé republiky,“ řekl. Keprta se nehodlá vrátit na Slovensko. „Našel jsem novou vlast, které chci sloužit, a pokud bude třeba, i umřít za ni se zbraní v ruce,“ dodal.

Podle slovenského tisku patřil Keprta na Slovensku ke skupině samozvané domobrany zvané Slovenští branci. Funguje tři roky, má údajně šestnáct oddílů a přes stovku mužů. Cvičí v lesích s airsoftovými nebo expanzními zbraněmi, které mohou střílet pouze slepými náboji.

Reklama

Výběr článků

Načítám