Hlavní obsah

Kyjev bitvu o Debalcevo prohrál, vojáci dostali rozkaz město vyklidit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské vládní síly opouštějí město Debalcevo, o které v uplynulých týdnech sváděly těžké boje s povstalci. Zprávu velitele praporu Donbas a poslance Semjona Semenčenka potvrdila státní televize. Separatisté uvádějí, že se vzdávají stovky vojáků. Mluví se také o velkém množství zabitých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda se stahuje z DebalcevaVideo: Reuters

 
Článek

„Síly se z Debalceva organizovaně a podle plánu stahují,“ oznámil Semenčenko na Facebooku a dodal, že povstalci se snaží vládním oddílům v úniku zabránit a odříznout ústupové cesty. Televize potvrdila, že jednotky dostaly rozkaz město vyklidit. O situaci má později promluvit k národu prezident Petro Porošenko. Ve středu před polednem odletěl na Donbas.

Velení armády ještě ráno uvádělo, že boje pokračují. Připustilo však, že vzbouřenci pronikli do centra města. Podle armádního analytika Dmytra Tymčuka nasadili povstalci veškeré rezervy z Horlivky, Stachanova i Doněcku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na silnici spojující Debalcevo s městem Artěmivsk

Ukrajinští vojáci se z města stahují do Artěmivsku po klíčové silnici, která jej spojuje s Debalcevem. Ještě ve středu ráno přitom Tymčuk uváděl, že tuto spojnici kontrolují povstalci. Po této trase armáda v minulých dnech a týdnech do obléhaného Debalceva přesunovala posily i zbraně.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Oficiálně nepotvrzené zprávy hovoří o množství zabitých ukrajinských vojáků, mohou jich být stovky.

„Kamarádi, kteří se chtěli probít z obklíčení, leží mrtví na zničených bojových vozidlech nebo prostě na ulici,” citovala agentura ČTK svědectví ukrajinské dobrovolnice Inny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové ve vesnici Nikišino, osm kilometrů od DebalcevaVideo: Reuters

Vedení samozvané Doněcké republiky tvrdí, že se ukrajinští vojáci ve velkém vzdávají. Hovoří se až o 300 zajatých příslušnících. V obklíčení se podle separatistů ocitlo zhruba 3000 vojáků.

Podle agentury Interfax vypravují vzbouřenci do Debalceva autobusy, aby jimi z města evakuovali civilisty.

Debalcevo, klíčová dopravní křižovatka mezi Doněckem a Luhanskem, se v posledních týdnech stalo centrem tvrdých bojů. Rebelům se podařilo obklíčit tisíce vládních vojáků. Následně prohlásili, že se na město nevztahuje nová dohoda o příměří. Podle ukrajinské strany pokračovali povstalci v těžkém ostřelování jejich pozic a vojáci byli nuceni odpovídat.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Separatisté naposledy v úterý uvedli, že jsou vládní jednotky zcela obklíčeny, Kyjev to popíral s tím, že stále ovládá některé přístupové cesty.

Reklama

Související články

Příměří na Ukrajině se hroutí

Těžce vyjednané příměří na východě Ukrajiny se hroutí, ukrajinská armáda v pondělí oznámila, že kvůli pokračujícím útokům separatistů nestáhne těžkou techniku...

Separatisté útočí na centrum Debalceva

Ukrajinští povstalci oznámili dobytí většiny města Debalceva, které v posledních dnech nepřetržitě ostřelovali navzdory příměří dohodnutému minulý týden....

Výběr článků

Načítám