Hlavní obsah

Ukrajinští vzbouřenci potvrdili ofenzívu, jednat se už nebude

Novinky,
Kyjev
Aktualizováno

Prezident samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko odmítl v pátek dál jednat s Kyjevem o příměří. Potvrdil, že jeho jednotky podnikají ofenzívu s cílem ovládnout celou Doněckou oblast. Nápor separatistů u Luhansku se ale podařilo ukrajinským jednotkám zastavit. Premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že ukrajinská ekonomika se má připravit k přechodu na válečnou.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Ukrajinský voják na doněckém předměstí Peski, kde se odehrávají jedny z nejtvrdších bojů s proruskými separatisty.

Článek

„Pokusy o rozhovory z naší strany už nebudou. Podíváme se, jak odpoví Kyjev. Kyjev nechápe, že teď můžeme zaútočit současně ve třech směrech,“ řekl Zacharčenko agentuře RIA Novosti. Připustil jen výměnu zajatců: „Nebudou žádná další příměří. Budou se vyměňovat zajatci, protože naše hochy, kteří se nacházejí v zajetí, je potřeba dostat zpátky.“

Ukrajinský premiér okamžitě oznámil, že všichni gubernátoři musejí připravit mobilizační plány pro případ přechodu ekonomiky na válečný režim. „Situace není jednoduchá. Naším úkolem je plně ochránit klíčové objekty infrastruktury, které mají strategický význam pro město, oblast i stát,” upozornil premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Ukrajinský transportér v ulicích Volnovachy

Současně si postěžoval, že ne všechny oblasti se k této otázce postavily odpovědně. „Potřebuji od všech, aby každá oblast představila mobilizační plán pro ten případ, že nám nezbyde než plně přejít na válečný kurz,” řekl.

Boje na frontě  

Zacharčenko oznámil, že plánuje rozsáhlou ofenzívu s cílem dobýt celou Doněckou oblast: „Budeme útočit do té doby, dokud se nedostaneme na hranici Doněcké oblasti. Jestliže uvidím hrozbu doněcké zemi z libovolné obce, tuto hrozbu zničím.“ Boje se v pátek soustřeďují na okolí měst Mariupol, Horlivka, Debalcevo a Luhansk a vedeny jsou prakticky po celé linii fronty, uvedla agentura Unian.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Poslanec a velitel ukrajinského praporu Donbas Semjon Semenčenko v pátek oznámil, že se na severu země u Luhansku na Bachmutské cestě podařilo zastavit postup separatistů. Armáda podle něj vytlačila povstalce z kontrolního stanoviště 31, o které se tvrdě bojuje od začátku týdne. Kyjev to považuje za velký úspěch, protože podle něj v oblasti působily ruské jednotky.

„Teroristé opustili kontrolní stanoviště 31. Včera dělostřelectvo ozbrojených sil pracovalo na jedničku. Pěkně ukázalo zuby a teroristé i části ruských vojsk se na mnoha místech stáhli z předních pozic v oblastech kontrolních stanovišť 25, 29 a 31,“ uvedl Semenčenko na svém Facebooku.

Přiznal ale, že se zatím ukrajinské síly nevrátily na kontrolní stanoviště 31. „Důvodem je úplné zničení opěrného bodu.“ Podle něj tam nyní nejsou jednotky žádné strany.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruští povstalci na tanku na předměstí Doněcku

Začátkem týdne zaútočili separatisté mezi Zimohirjadem a Slovjanosrbskem a obsadili stanoviště 31. Údajně s nimi bojovaly řadové jednotky ozbrojených sil Ruské federace. [celá zpráva]

Podle Semenčenka by armáda měla přestat s „pasivním vyčkáváním” a přikročit k zasazování úderů do hloubi povstaleckého území.

Čtvrtek přinesl jedny z nejtvrdších bojů v poslední době. Během dne bylo zaznamenáno 115 případů ostřelování ukrajinských pozic.

Nejtvrdší boje probíhaly od minulého týdne o doněcké letiště, odkud se ukrajinské jednotky stáhly.

Zahraniční žoldnéři

Mluvčí povstaleckých jednotek Eduard Basurin doněckým novinářům řekl, že po dobytí doněckého mezinárodního letiště byla ve čtvrtek v troskách objevena mrtvá těla zahraničních žoldnéřů. „Pod troskami nového terminálu jsme našli těla v uniformách NATO. Podle nalezených věcí jde o příslušníky privátních armád, které působí v roli ukrajinských diverzních skupin," řekl Basurin.

Separatisté získávají nové bojovníky často právě na základě propagandy, že je potřeba zemi chránit proti Američanům, kteří působí na Ukrajině. Ukázal to výslech jednoho z nich, který odpověděl na otázku, proti komu jde bojovat, slovy „proti Američanům”. „Řekli mi, že americká vojska vystoupila na teritorium Doněcké a Luhanské oblasti, na území Ukrajiny.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám