Hlavní obsah

Ukrajinští kyborgové udrželi letiště za cenu ztrát a mohutného ostřelování

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská armáda zahájila ráno rozsáhlou operaci s cílem vytlačit separatisty z prostoru doněckého letiště. Podle mluvčího bezpečnostní rady Andrije Lysenka jednotky znovu dobyly jeho větší část, kterou měly dříve pod kontrolou, ovšem za cenu značných ztrát. I z jeho slov je patrné, že zatím žádná strana nevítězí. Moskva dala nad ofenzivou Kyjeva najevo „krajní znepokojení”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Operace ukrajinské armády u doněckého letištěVideo: Reuters

 
Článek

"Podařilo se nám téměř vyčistit tu část letiště, která, jak určují demarkační čáry, patří k území pod kontrolou ukrajinských jednotek," cituje agentura Reuters Lysenka. Po ofenzívě zahájené ráno palbou z těžkých zbraní ukrajinská armáda opět získala pozice, které držela před týdnem. Tvrdí, že tím neporušila podmínky příměří, protože nepostoupila do oblasti za hranici demarkační čáry dohodnuté v září v Minsku.

Vyjádření prezidenta Porošenka ukazuje, že byl spíše v poslední chvíli odvrácen nápor separatistů, kteří v posledních dnech opakovaně uváděli, že už drží celé letiště. Vzbouřenci už v pátek oznámili, že letiště "s konečnou platností" padlo do jejich rukou. Kyjev ztrátu letiště nepotvrdil, i když armádní zprávy připouštěly, že situace je tam "složitá".

Silná slova prezidenta

„Dnes v noci kyborgové (kyborgové se přezdívá ukrajinským vojákům s přilbovým hledím) držící se zuby nehty na letišti ukázali odvahu, vlastenectví a hrdinství. Jsou příkladem, jak bránit Ukrajinu. Nevzdáme se ani pídě ukrajinské půdy,“ řekl Porošenko podle Ukrajinské pravdy na demonstraci v Kyjevě, kde lidé uctili památku obětí ze zasaženého autobusu.

„Získáme Donbas, obrodíme na Donbasu ukrajinství a ukážeme, že dalším faktorem a klíčem k našemu vítězství je naše jednota. Teď je Ukrajina jednotná jako nikdy předtím. Nebojíme se, je s námi celý svět a za námi vítězství nad terorem a uchvatiteli,“ řekl ještě prezident.

Útok na letišti

Zahájení protiútoku avizoval už ráno Porošenkův poradce pro obranu Jurij Byjukov: „V 8:01 už můžeme říci, že před dvěma hodinami všechna uskupení v sektoru B splnila příkaz a zahájila silnou palbu na známé pozice separatistů. Dnes ukážeme, jak dobří jsme ve skousávaní čelistí. Byly použity i rakety Točka.“

Předtím jen informoval o evakuaci raněných: „Během noci bylo odvezeno 21 raněných a dva mrtví.“

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Separatista u letiště v Doněcku

Potvrdil to i Lysenko: „Bez ohledu na masové ostřelování ukrajinských pozic na doněckém letišti ze strany teroristů, síly ATO (Operace proti separatistům) dokázaly zabránit jeho obsazení. Probíhá evakuace raněných.“ Když později ohlašoval postup, uvedl, že v sobotních bojích zemřeli čtyři vojáci a zraněno jich bylo 32.

Boje na celé frontě si vyžádaly civilní oběti

Tvrdé boje probíhají i v dalších oblastech Donbasu, zejména u Horlivky. Při ostřelování zahynuli tři civilisté, uvedl představitel ministerstva vnitra Vjačeslav Abroskin: „Ráno 18. ledna bojovníci ostřelovali z minometů obytné čtvrtě Krasnohorovky. Následkem přímého zásahu obytného domu na Suvorovově ulici zemřela mladá žena a byl zraněn její tchán. Na ulici Sovchozní střepina zranila otce a jeho dceru narozenou v roce 1997.“

Foto: Reuters

Obyvatel Doněcku míjí zničený obchod

Poté Abroskin informoval o ostřelování Vuhlehirsku z raketometů grad ze strany od Jenakijeva. „Při přímém zásahu obytného domu zemřely děti, chlapci ve věku 7 a 16 let, byli to bratři. Osmiletá dívka, jejich sestra, byla dopravena do městské nemocnice se zraněními.“

Navzdory avizovanému příměří kvůli pravoslavným svátkům Křtu Páně byla v noci ostřelována Ščastja v Luhanské oblasti. „V Ščastje ve dvě ráno rakety z gradů odpálené ze strany kontrolované kozáky takzvaného Vševelikého vojska donské Veselé hory dopadly na budovy školy a milice. Jeden voják zemřel,“ uvedl gubernátor Hennadij Moskal.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal přes 4800 lidských obětí. Obě strany už několikrát uzavřely příměří, nedodržují ho však.

Reklama

Výběr článků

Načítám