Hlavní obsah

Tříletý hoch přežil útok v obchodě v lednici, zaměstnanec ukrytý v tiskárně posílal SMS policii

Paříž

Pařížská policie ocenila pomoc několika přímých účastníků teroristických útoků v tiskárně i v košer obchodě, kterým se podařilo ukrýt před útočníky. Zaměstnanec tiskárny schovaný za dřezem podával policii cenné informace o záměrech bratrů Kouachiových. V košer obchodě se zase otec se synem a s dalšími třemi lidmi ukryli v chladicí místnosti. Podle úřadů všichni prokázali velkou pohotovost a odvahu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Policisté organizují odchod rukojmích z košer obchodu v centru Paříže.

Článek

Bratři Chérif a Said Kouachiovi se po středečním vražedném útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo v pátek zabarikádovali v tiskárně Création Tendance Découverte u městečka Dammartin-en-Goële, zhruba 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Majitele tiskárny drželi jako rukojmí.

Ovšem, aniž by to tušili, v tiskárně byl přítomen ještě jeden člověk - šestadvacetiletý muž, který se hned po jejich příchodu ukryl za dřezem v jídelně. Když zjistil, že si ho teroristé nevšimli, začal policii posílat textové zprávy, které jí pomohly při následném zásahu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry ze střelby u tiskárny ve FranciiVideo: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky střelby mezi policií a útočníky u tiskárny ve FranciiVideo: Reuters

Podle nejmenovaného policejního zdroje, citovaného britským deníkem The Guardian, muž zásoboval policii důležitými taktickými informacemi o místě, kde se nacházel on sám, kde byli zrovna teroristé, anebo o čem spolu oba bratři mluvili.

Otec s tříletým synem se ukryli v lednici

Ve stejnou dobu držel Amedy Coulibaly téměř dvě desítky lidí v supermarketu s košer potravinami na východě Paříže. Jeden z nich - třicetiletý Ilan - se spolu se  synem schoval v chladicí místnosti hned poté, co vyšel najevo teroristův záměr. Svého tříletého syna zabalil do své bundy, aby neprochladl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Ilanova matka věděla, že jej útočník drží v obchodě, a z obav o jeho bezpečnost se rozhodla syna raději nekontaktovat mobilním telefonem. Jeho číslo ale dala policii, která díky tomu mohla určit jeho přesnou polohu, čehož využila při zásahu. Otci a synovi, kteří v chladicí místnosti strávili celkem pět hodin, tato informace podle policie nejspíš zachránila život.

Spolu s dvojicí našli prý v chladicí místnosti útočiště před smrtelnou hrozbou i další tři lidé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám