Hlavní obsah

Řecká levice před volbami dále posiluje

Atény

Řecká levicová opozice, která kritizuje dosavadní politiku tvrdých úspor, necelé tři týdny před předčasnými parlamentními volbami posílila. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění nejen zvyšuje náskok nad druhými vládními konzervativci, ale má šanci dosáhnout na nadpoloviční většinu v parlamentu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Šéfy Syrizy Alexis Tsipras

Článek

Podle ústavu pro výzkum veřejného mínění Palmos Analysis vede Koalice radikální levice (SYRIZA) nad Novou Demokracií (ND) premiéra Antonise Samarase o 7,5 procentního bodu. S 35,5 procenty hlasy a prémií 50 poslanců pro vítěze by mohla ve 300členném parlamentu obsadit 149 křesel. A její podpora stále roste.

Podle předchozího průzkumu Palmos Analysis vedla SYRIZA o šest procentních bodů a koncem prosince průzkumy veřejného mínění uváděly rozdíl tří až pěti procentních bodů.

Na třetím místě se stabilně udržují neonacisté ze Zlatého úsvitu, jejichž preference se pohybují kolem sedmi až osmi procent. Čtvrtí by mohli skončit komunisté a jako páté protestní hnutí Potami (Řeka). Do parlamentu by se dostali ještě Nezávislí Řekové a socialisté, které ale opustil jejich bývalý předseda Jorgos Papandreu. Ten založil o víkendu novou stranu, která dostala název Hnutí demokratických socialistů. Podle prvních náznaků zřejmě ubere socialistům asi polovinu, ne-li dvě třetiny hlasů.

SYRIZA vyvolává neklid v mezinárodních finančních kruzích stále opakovaným záměrem vymoci si od věřitelů zrušení většiny dluhů. Její vůdce Alexis Tsipras argumentuje tvrzením, že ústupků se lze domoci, protože věřitelé nestojí o ztráty z případného řeckého bankrotu. I když nehovoří o odchodu z eurozóny, opakovaně se o něm spekuluje, protože odmítá podmínky půjček a chce jich část odepsat.

Řecko a eurozóna 

Francouzský prezident François Hollande v pondělní v rádiu Inter France prohlásil, že o případném vystoupení Řecka z eurozóny mohou rozhodnout jen sami obyvatelé této jihoevropské země. Reagoval na víkendové informace některých německých médií, podle kterých teď spolková vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou považuje odchod Řecka z eurozóny za přijatelný. Zprávy médií popřel i mluvčí Merkelové Steffen Seibert, který upozornil, že cílem německé vlády byla vždy snaha stabilizovat celou eurozónu se všemi jejími členy, tedy včetně Řecka: „V našem postoji nenastala žádná změna. Doufám, že jsem to objasnil.”

Za „neodvolatelné” označila řecké členství v eurozóně mluvčí Evropské komise Annika Breidthardtová, a to s poukazem na příslušný odstavec Lisabonské smlouvy. „Nebudeme se pouštět do spekulací a scénářů, u kterých hrozí, že by mohly být interpretovány v neexistujícím kontextu,” dodal podle agentury AFP další unijní mluvčí Margaritis Schinas.

Hollande zdůraznil, že Řekové mají právo si v lednových předčasných volbách svobodně zvolit svou vládu, ta by však měla respektovat mezinárodní závazky. Zopakoval také, že eurozóna by se měla více zaměřit na investice a omezit úsporná opatření, což je přesně to co chce i Tsipras.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám