Hlavní obsah

Ukrajina přeruší železniční spojení na Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská státní železniční společnost Ukrzaliznycja přeruší železniční spojení na ukrajinský autonomní poloostrov Krym, který letos v březnu připojilo ke svému území Rusko. Důvodem jsou údajně obavy o bezpečnost. Opatření se podle sdělení firmy týká nákladní i osobní železniční přepravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Abychom zajistili bezpečnost cestujících, zastaví (ukrajinské dráhy) trasy vlaků na Krym v Novooleksijivce a v Chersonu," uvedla firma podle agentury Reuters. Zmíněná dvě města leží na jihu Ukrajiny v blízkosti hranic s Krymem.

Moskva zdůrazňuje, že březnové připojení Krymu k Rusku bylo důsledkem svobodně projevené vůle krymských obyvatel a jejich práva na sebeurčení. Ve spěšně provedeném referendu z 16. března se pro anexi vyslovila drtivá většina hlasujících. Ukrajina ani západní státy referendum ani anexi neuznávají.

Ukrajina, která se potýká s povstáním proruských separatistů na východě země, ve středu krátce přerušila dodávky elektřiny na Krym. Podle ukrajinského ministerstva energetiky byla důvodem skutečnost, že Krym nedodržoval odběrové limity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám