Hlavní obsah

Rakušan prohrál na automatech 22 miliónů, soud mu polovinu vrátil

Vídeň

V přepočtu 22 miliónů korun prohrál za čtyři roky Rakušan závislý na hracích automatech. Nyní se mu podařilo získat více než polovinu zpět. Uspěl totiž u soudu s argumentem, že byl kvůli své závislosti nepříčetný.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Soud na základě znaleckého posudku psychiatra uznal, že vzhledem k závislosti nebyl (žalobce) způsobilý k právním úkonům,” vysvětlil mužův obhájce Christoph Naske. Soudce proto podle něj učinil „velmi ojedinělé” rozhodnutí, když prohlásil hry za neplatné a nařídil vrácení peněz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vídeňský soud hazardnímu hráči přiznal vrácení 437 950 eur (téměř 12,1 miliónu korun).

Šestačtyřicetiletý Rakušan tvrdil, a alespoň částečně to byl schopen prokázat, že na hracích automatech, které jsou v rakouské metropoli běžně rozšířené, prohrál 790 000 eur (22 miliónů korun). Podle jeho přesvědčení mu pracovníci herny měli už dávno zabránit v tom, aby do strojů strkal další peníze.

Vyznavač hazardních her podle agentury APA dokázal o uvedenou sumu přijít během zhruba 1000 návštěv heren v letech 2006 až 2010.

Za jediný víkend přitom údajně dokonce zaznamenal rekordní ztrátu ve výši 66 000 eur (zhruba 1,8 miliónu korun).

Verdikt ale zatím není pravomocný. Provozovatel automatů, firma Novomatic, kterého se rozsudek týká, se podle listu Krone Zeitung míní odvolat.

Reklama

Výběr článků

Načítám