Hlavní obsah

Bývalého portugalského premiéra obvinili z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalský soudce obvinil bývalého premiéra Josého Sócrata z korupce a daňových úniků a nařídil, aby nadále zůstal ve vazbě. Soudní úředník informoval o rozhodnutí v pondělí pozdě večer. Sócrates byl zatčen v pátek. což šokovalo zemi i jeho socialistickou stranu.

Článek

Soudce Carlos Alexandre oznámil své rozhodnutí po třídenním maratonu výslechů kvůli podezření z daňových podvodů, korupce a praní špinavých peněz. [celá zpráva]

Uvěznění Sócrata je prvním případem od obnovení demokracie v zemi, kdy je stíhán expremiér. Přichází po dalších letošních větších případech souvisejících s bojem proti korupci v zemi, která je známá notoricky pomalým soudním systémem.

Sócratův právník Joao Araújo novinářům řekl, že považuje rozhodnutí za „nespravedlivé a neoprávněné” a dodal, že se odvolá.

Sedmapadesátiletý Sócrates byl premiérem v letech 2005 až 2011. Policie ho zatkla v pátek na lisabonském letišti po jeho návratu z Paříže, kde žije od své rezignace. Zatčeny byly tři další osoby spojené se Sócratem, včetně jeho řidiče. Místní média s odvoláním na uniklé policejní materiály uvedla, že řidič je podezřelý, že převážel velké částky peněz v hotovosti autem z Portugalska za Sócratem do Paříže.

Při obvinění z korupce hrozí odsouzenému až osm let vězení. Zatím není jasné, zda je vyšetřování Sócrata spojeno s dobou, kdy byl premiérem, napsala agentura Reuters.

Sócrates již byl vyšetřován v době, kdy byl premiérem. Mimo jiné byl podezřelý z toho, že v roce 2002 jako ministr životního prostředí umožnil výstavbu nákupního centra. Svoji vinu však popřel a nebyl formálně obviněn.

Ohrožená výhra socialistů

Podle analytiků obvinění může ohrozit naděje socialistů na výhru absolutní většinou v parlamentních volbách v příštím roce. Podle některých by nemuseli socialisté ani vyhrát.

Vládou již otřáslo vyšetřování po zatčení šéfa migrační služby na počátku tohoto měsíce kvůli podezření z korupce v souvislosti s vydáváním „zlatých víz” bohatým cizincům. V souvislosti s vyšetřováním odstoupil ministr vnitra Miguel Macedo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám