Hlavní obsah

Porošenko kvůli volbám separatistů zruší Donbasu zvláštní pravomoci

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zruší pravomoci navíc, které získaly regiony ze zákona vydaného v září. Porošenkovi se nelíbí volby, které si v odštěpeneckých oblastech na východě uspořádali separatisté.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Rozšířené pravomoci hodláme poskytnout jen zákonně zvoleným zástupcům, nikoli banditům," ohlásil prezident.

Podle zákona z poloviny září měla správa povstaleckých zón podléhat speciálnímu režimu, který měl trvat tři roky. Jeho základem měly být nové komunální volby plánované na 7. prosince. Zvolení zákonodárci nesměli být ze svých funkcí uvolněni a měli využívat poměrně rozsáhlých pravomocí, mezi nimiž bylo i vytváření dobrovolnických lidových milicí. Zákon povoloval využívání ruštiny v oblastech kontrolovaných separatisty.

Pseudovolby torpédují zákony

Separatisté však už v Minsku avizovali, že nadále budou usilovat o odtržení od Ukrajiny. O víkendu si pak v Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali vlastní volby. Podle Porošenka tím jasně porušili dohody, které mimo jiné předpokládaly vypsání místních voleb podle ukrajinských zákonů. Kyjev však hlasování separatistů neuznává.

"Projevili jsme upřímnou snahu o politické urovnání, ale povstalci tuto možnost odmítli. Jejich pseudovolby torpédují zákony a ostře vyhrocují situaci na Donbasu," prohlásil Porošenko.

Ten v pondělí uvedl, že je ochoten pravomoci regionům vrátit, když separatisté začnou dodržovat dohody z Minsku. Separatisté odpověděli, že povedou dialog, pokud Kyjev projeví „rozumný přístup”.

Reklama

Výběr článků

Načítám