Hlavní obsah

Pes Lukanikos, hrdina řeckých protestů, je po smrti

Právo, nek, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku deseti let pošel v Řecku pes, který se stal lidovým hrdinou v době bouřlivých protestů proti drastickým úsporným opatřením vlády v roce 2011 v Aténách, protože nebojácně stál na straně demonstrantů a štěkal na zasahující policisty.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Toulavý pes Lukanikos

Článek

Ryšavý pes smíšené rasy, jenž se jmenoval Lukanikos (v překladu „klobása“), se před třemi lety stal jednou z osobností roku vyhlášených americkým časopisem Time. Původně byl zatoulaný, nakonec si jej ale vzal muž jménem Achileas a začal se o něj starat.

Zvíře zemřelo už v květnu, ale média přinesla zprávu o jeho smrti až nyní. „Lukanikos nebyl bez domova, jen se rád toulal,“ řekl Achileas zpravodajskému serveru Ta Nea. Pes zemřel ve spánku na pohovce, když mu náhle přestalo bít srdce.

Podle veterináře trpěl zdravotními problémy poté, co se během demonstrací nadýchal slzného plynu. Pochován byl pod jedním stromem v centru Atén.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám