Hlavní obsah

Kyjev: O východní Ukrajině rozhodne současná frontová linie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Aktuální frontová linie má určit, které části východní Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti získají zvláštní status v rámci Ukrajiny. Nepůjde ani o celé území, které separatisté ovládali, ale jen o to, které právě teď není pod kontrolou vládních sil. Uvedl to s odvoláním na dohodu o příměří z Minsku poradce ukrajinského prezidenta Porošenka Jurij Lucenko s tím, že půjde o třetinu historické oblasti Donbasu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obklopený bodyguardy ve městě Mariupol na jihovýchodě země

Článek

„Protokol jasně říká, že se nemluví o osobitém statusu dvou oblastí (Luhanské a Doněcké). Je tak jasně napsáno, že jde jen o ty části území, které nejsou ve (zmíněných) dvou oblastech kontrolovány ukrajinskými úřady,“ prohlásil poradce v pořadu Svoboda slova v televizi ICTV.

Dodal, že rozdělení proběhne podle aktuální fronty: „Nyní jde demarkační linie mezi místy, která drží ukrajinská vojska, a mezi těmi, která nemohou obsadit.“ Proto se bojovalo do posledního okamžiku, než začalo platit příměří. Obě strany věděly, že potřebují získat co největší území.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lucenko zdůraznil, že Ukrajina zůstane jednotná. Z jeho slov nevyplývá, že by se země měla dočkat federálního uspořádání: „Minský protokol značí, že se Ukrajina jeví jednotnou. Dokonce i dočasně námi nekontrolované oblasti Luhandonu (takzvaná Doněcká a Luhanská lidová republika) jsou stále součástí Ukrajiny. Hranice zůstává naše a my potřebujeme izolovat tuto speciální zónu, dostat ji pod kontrolu včetně inženýrských sítí nejen zbraněmi, ale také kvalitou života.“

Jeho vyjádření naznačuje, že záměrem Kyjeva je oblast ovládanou separatisty zpočátku spíš izolovat než se ji snažit znovu začlenit do území Ukrajiny. Lucenko nezmínil ani případné referendum, které by rozhodlo, jaké části Doněcké a Luhanské oblasti získají zvláštní status a jak velká by případně mohla být jejich autonomie v rámci Ukrajiny.

Střety pokračují

Ukrajinské ministerstvo obrany si v pondělí večer stěžovalo, že separatisté porušují příměří vyhlášené minulý týden v pátek. Kyjev zmínil především palbu z raketometů BM-21 Grad.

Podrobnosti dodal v úterý ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Pozice ukrajinských sil na doněckém letišti byly podle něj ostřelovány čtyřikrát, dvakrát z minometů, dvakrát z raketometů Grad. Střely z raketometů dopadaly i na vojenské ležení ukrajinských sil u vsi Tonenke.

Minometné granáty pak dopadly na pozice ukrajinský vojsk u vesnice Dokučavsk a u Debalceva. Odražen byl přepad kontrolního stanoviště u vsi Rodnikove.

Naopak separatisté podle jejich serveru dnr.today byly ostřelováni ukrajinskými vojáky ve čtyřech případech, jednou dokonce dělostřelectvem.Zraněni byli dva příslušníci domobrany.

Od vyhlášení klidu zbraní podle ukrajinského ministerstva obrany zemřeli čtyři vojáci a 29 dalších bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám