Hlavní obsah

Slavní Angličané přemlouvají Skoty před referendem, ať zůstanou

ČTK, znk, BBC

Otázka nezávislosti Skotska budí emoce i mezi britskými celebritami. Pro to, aby Skotové v referendu 18. září řekli ne nezávislosti, se vyslovily přes dvě stovky britských známých osobností.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Šéf skotské vlády Alex Salmond prosazuje osamostatnění.

Článek

Mezi nimi jsou například exčlen Beatles Paul McCartney, zpěvák Rolling Stones Mick Jagger, David Gilmour z Pink Floyd či Sting, vědec Stephen Hawking nebo herečka Judi Denchová. Ti v rámci kampaně nazvané ­Zůs­taň­me spolu podepsali otevřený dopis, v němž naléhají na Skotsko, aby zachovalo 307letý starý svazek s Anglií.

V dopise nejdříve ujasňují, že rozhodnutí odejít, či nikoliv je čistě na samotných Skotech. „Chceme ale, abyste věděli, jak moc si vážíme našeho společného občanského svazku, a doufáme, že budete hlasovat pro jeho obnovení,“ píšou v něm. „Co nás spojuje, je o moc větší než to, co nás rozděluje,“ zakončují.

Na druhé straně barikády stojí zastánci skotské nezávislosti vedení zřejmě nejslavnějším z nich – hercem Seanem Connerym.

„Jako Skot a jako celoživotní milovník Skotska a umění jsem přesvědčený, že si možnost nezávislosti nemůžeme nechat ujít,“ napsal před časem. „Není kreativnějšího činu než vytvořit nový národ,“ podotkl Connery, který nyní bydlí na Bahamách.

Náskok splaskl

Dodal, že pokud zvítězí ano, mohl by se do vlasti vrátit. Pro skotskou nezávislost se vyslovily i některé anglické celebrity jako komik Russell Brand nebo zpěvák Morrissey. Podpora nezávislosti Skotska dosáhla dva týdny před konáním referenda dosud nejvyšších hodnot.

Podle průzkumu společnosti YouGov by nyní pro odchod Skotska hlasovalo 47 procent oprávněných voličů. Zastánci dosavadního svazku, kteří ještě před měsícem vedli o celých 22 bodů, tak mají náskok už jen šesti procentních bodů.

„Bude to pravděpodobně velmi těsný výsledek,“ myslí si Peter Kellner, předseda YouGov, jedné z nejrespektovanějších institucí, které se v Británii výzkumem veřejného mínění zabývají. Nerozhodnutých totiž zůstává zhruba osm procent voličů.

Deník The Guardian podotkl, že téma nezávislosti je mezi Skoty předmětem živé debaty, a to nejen mezi intelektuály, ale také mezi běžnými lidmi v hospodách, na diskotékách či na poště.

Mezi rozhodujícími faktory bude voličská účast. Pokud se k urnám dostaví osmdesát procent či více lidí, jak je přesvědčen skotský premiér Alex Salmond, bojující za nezávislost své země, každý procentuální bod navíc přispěje k proměnlivosti výsledků zachycených běžnými průzkumy.

Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, následovala by jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o britských jaderných ponorkách, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku.

Všechno jsou to témata, která by složitostí a nepředvídatelným výsledkem vyděsila nemálo národů. Ne však Skoty.

Mladé láká risk

„Chceme se o vlastní zemi starat sami,“ tvrdí velká část z nich. Slyšeli nejrůznější makroekonomická varování, představa zbavit se politiků v Londýně a jejich neoliberálních programů (ať už z pera toryů, či labouristů) je ale natolik lákavá, že jsou připraveni to risknout.

Kampani proti nezávislosti se zkrátka nepodařilo udělat z referenda hlasování o makroekonomických úskalích. Pokud toto téma u někoho zabralo, je to starší populace, většina mladých ale na podobná tvrzení neslyší.

Dohoda z roku 2012

Skotsko je už 307 let součástí Velké Británie.

Dohoda o referendu o nezávislosti Skotska byla podepsána v říjnu 2012.

Lidé budou odpovídat na to, zda chtějí i nadále zůstat ve svazku se Spojeným královstvím. 

„Všichni předpokládají, že nezávislost neprojde. Pokud ale zvítězí, bude to nepředstavitelný šok,“ dodal John Curtice, profesor na Strathclydské univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám